fbpx

Nestašica poluvodiča koči industrijsku proizvodnju u Njemačkoj

Njemačka industrijska proizvodnja ponovo je blago pala u svibnju, pokazali su podaci statističkog ureda, odražavajući probleme automobilskog sektora s nabavom poluvodiča.

Industrijska proizvodnja pala je u svibnju 0.3 posto na mjesečnoj razini, istim tempom kao i u travnju, prema revidiranim podacima Destatisa.

Rezultat odražava pad proizvodnje investicijskih dobara, uključujući strojeve i vozila, za 3.4 posto, koji je nadjačao veću proizvodnju potrošačkih i intermedijarnih dobara i višu razinu aktivnosti u građevinskom sektoru.

“Industrijska je proizvodnja u svibnju ponovo pala, ponajprije zato što je automobilski sektor i dalje imao problema s nestašicom poluvodiča”, objašnjavaju u Ministarstvu gospodarstva i energetike.

“Izgledi su za industriju, u cjelini gledano, ipak i dalje pozitivni, s obzirom na kontinuirano veliku potražnju i osjetno poboljšanje poslovne klime i izvoznih očekivanja”, ističu.

Optimizam investitora u Njemačkoj dodatno je oslabio u srpnju, ali je i dalje na vrlo visokoj razini, što znači da se očekuje “natprosječno pozitivno stanje u gospodarstvu u idućih šest mjeseci”, komentirao je u utorak mjesečno izvješće instituta ZEW-ov čelnik Achim Wambach.