fbpx

NOVE MJERE Bez covid potvrde neće se moći u bolnice, šoping centre…

Cjepivo protiv covida neće postati obvezno, niti su u planu bilo kakve izmjene zakona kojima bi se to omogućilo, ali osobe koje neće imati covid-digitalnu potvrdu bit će itekako ograničene.

Kako su za Jutarnji list rekli iz Nacionalnog stožera civilne zaštite sve se može “elegantno” riješiti tako da se primjerice u bolnice uvede obveza da svaka osoba koja ulazi u zdravstvenu ustanovu, bila ona zaposlenik ili pacijent (naravno osim hitnih slučajeva) mora imati covid-digitalnu potvrdu.

U prijevodu, ako zaposlenik nije cijepljen ili nije prebolio bolest, da bi došao na posao morat će se testirati svakih 48 sati. Ako je netko pacijent, a nije ništa hitno, bez potvrde nema ulaska u bolnicu.

Potvrdio je to dijelom i ministar zdravstva Vili Beroš za Index riječima da razmatraju da zbog pružanja sigurnosti pacijentima uvedu testiranje pri ulasku u bolnicu, ali i da zdravstveni djelatnici rade koliko im traje covid-potvrda ili da se svakih 48 sati testiraju.

No, s obzirom na informacije koje smo dobili iz Stožera, u dogledno vrijeme očekuje se da se nešto slično propiše za cijeli javni sektor, pa i šire.

“Ponajprije idemo u smjeru da procijepimo ljude koji su u najvećem kontaktu s drugim ljudima. Riječ je o vozačima u javnom prijevozu, učiteljima, profesorima, odgojiteljima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji rade na šalterima ili su na drugi način u svakodnevnom kontaktu s većim brojem ljudi. Naš cilj je spriječiti širenje bolesti i stvoriti uvjete da najesen nemamo val kakav smo imali prošle godine”, objasnio je Beroš.

Dakle, prema svemu sudeći, ovo će biti način da se počinje živjeti kao prije, barem za one koji posjeduju QR kod ili potvrdu kojom se dokazuje da su preboljeli bolest, da su cijepljeni ili da su testirani unutar 48 sati.

Ovakva odluka, doznaje dnevnik, vjerojatno će se ticati čak i šoping-centara, gdje bi građani s potvrdom mogli šetati bez maske i bez razmaka. Jedina razlika od vremena prije korone bila bi očitavanje koda na ulazu. Prema informacijama kojima raspolažemo, vrlo je vjerojatno da će u skoro vrijeme ulazak u sve veće prostore, koji uključuju i šoping-centre, biti moguć samo uz potvrdu, donosi Jutarnji list.