fbpx

NOVI PRIJEDLOG ZAKONA Anonimni komentatori morat će se registrirati i neće moći nekažnjeno sijati mržnju i širiti nasilje

Eto, nakon burnih polemika o tome koga treba sankcionirati za komentare koji promiču govor mržnje na internetskim portalima, autori konačnog prijedloga Zakona o elektroničkim medijima ( ZEM ), javlja Hina, odlučili su jedino što su mogli: kazne za govor mržnje snosit će autori spornih komentara, a ne mediji pod čijim su tekstovima objavljeni.

Novim prijedlogom Zakona pokušava se stati na kraj pošasti koja već dugo vlada u hrvatskom medijskom prostoru koji je opasno kontaminiran govorom mržnje, uglavnom autora i mrzitelja koji se sa svojim komentarima “junački” kriju iza kojekakvih “nickova”. Iako se još nedavno zagovarao koncept po kojem bi za sve što se na njihovim internetskim stranicama pojavljuje, trebali biti odgovorni nakladnici, dakle, vlasnici medija, a što je izazvalo ogorčenje struke, jer se takav prijedlog smatrao novim udarom na medije, od toga se srećom odustalo.

Ministarstvo kulture i medija, odlučilo je stati iza onih čije interese i formalno zastupa kao nadležni vladin resor, prihvatili su opservacije novinara, urednika i vlasnika medija, pa će ubuduće, sukladno Zakonu o elektroničkim medijima, za govor mržnje biti sankcionirani njegovi izravni kreatori, a ne mediji pod čijim su tekstovima objavljeni, a koje nije moguće kontrolirati. Odnosno, neki portali su se upravo zbog problematičnih poruka u komentarima, kojima se izravno krše hrvatski zakoni, odlučili da ih naprosto- ukinu. I na taj način štite svoj medij od zloćudnog djelovanja kvazikritičara. Drugi su ih dopustili u ime slobode izražavanja, a i kako bi imali feedback publike na sadržaje koje objavljuju, i suočili su se s problemom koji je moguće rješavati samo primjerenim zakonodavnim okvirom.

Prvi pokušaj zakonskog sankcioniranja govora mržnje u elektroničkim medijima, dakle, neslavno je propao, jer se Zakonom propisivalo da je “pružatelj elektroničkih publikacija odgovoran za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik”. To je, međutim, impliciralo da mediji odgovaraju i podmirivanjem propisanih visokih kazni za anonimne rasiste, nacionaliste, šoviniste i nasilnike koji objavljuju ostrašćene komentare ispod autorskih tekstova na portalima, protivne zakonima. Jer, urednici i vlasnici medija, po tom prijedlogu zakona, odgovorni su za ukupni sadržaj na svojoj elektroničkoj publikaciji. Pa, dakle, i za onaj koji je potpisan nadimkom, a ne imenom i prezimenom zakrvljenog junaka koji mrzi i sebe i cijeli svijet, i tu “filozofiju” rado medijski propagira.

A kazne koje je prva varijanta Zakona predviđala niu bile nimalo minorne, kretale su se u rasponu od 100 tisuća do milijun kuna! E, pa sad koliko portala kod nas može preživjeti nekoliko takvih kazni?! I to ni krivi ni dužni za njihov sadržaj, odnosno, “krivi” samo zato što su svojim čitateljima omogućili da komentiraju objavljene tekstove u ime slobode izražavanja i kako ne bi bili optuženi za cenzuru. No, mogu li se, smiju li se najprizemniji pozivi na nasilje, na mržnju i linč neistomišljenika štititi od cenzure i podvoditi pod slobodu izražavanja?

Na sreću, Ministarstvo kulture i medija racionalno je sagledalo kritike struke i sporni članak Zakona izmijenilo u cijelosti, pa će ubuduće oni koji misle da mogu u svojim komentarima pisati što i kako hoće, za to i odgovarati. I to masno. Visokim novčanim kaznama. A vlasnici medija, kako ne bi bili u istom košu s “anonimnim mrziteljima”, morat će registrirati korisnika, upozoriti ga na pravila komentiranja i kršenje propisanih zakonskih odredbi, kako piše Jutarnji list, navodeći da bi konačni prijedlog Zakona o elektroničkim medijima, sa svim spomenutim izmjenama, trebao biti usvojen na prvoj narednoj sjednici Vlade.