fbpx

OPLJAČKANI GRAD Nijedan grad nije imao ovakvu tranziciju, s toliko uhićenja u prvih 40 dana od primopredaje vlasti…

Zagreb se čini poput kartela koji se raspada nakon smrti svoga kuma. Nije nimalo lako biti danas na čelu grada s nasljeđem koje mu je ostalo nakon dugogodišnje vladavine kartela s čijim se sitnim ribama, bez kumove zaštite, sada pompozno obračunava USKOK. U takvim okolnostima poput vapaja zvuči izjava gradonačelnika Tomislava Tomaševića kako nema grada koji je imao tranziciju vlasti s toliko uhićenja u prvih 40 dana. A jučer se dogodilo i treće u seriji uhićenja Bandićevih ljudi nakon msrti “gazde” i dolaska nove vlasti na čelo Zagreba.

U najnovijoj akciji PNUSKOK-a uhapšen je bivši ravnatelj Gradskih groblja Patrik Šegota i još četiri osumnjičene osobe. A sudeći po svemu, to nije kraj…

Tomašević je komentirajući nova privođenja podsjetio kako je i kao zastupnik govorio o tome što se događa u Gradskim grobljima, nije iznenađen novim privođenjima, naprotiv, najavljuje i nova, jer su “krakovi ove korupcijske hobotnice u Zagrebu i gradskim poduzećima dosta veliki i rasprostranjeni. Mi smo voljni i spremni na suradnju s istražnim tijelima, uz presumpciju nevinosti svih osumnjičenih, želimo da se razriješe korupcijske radnje”, izjavio je Tomašević, javlja N1.

Nema grada u Hrvatskoj koji ima tranziciju vlasti kakvu mi imamo s ovoliko uhićenja i pretresa u prvih 40 dana od primopredaje vlasti, požalio se novi zagrebački gradonačelnik. Jer, nakon hapšenja i privođenja , krajem lipnja, više Bandićevih ljudi, među kojima je bio i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, Uskok i policija nastavili su antikorupcijsku akciju , pa je 1. srpnja uhićeno još 10 osoba, među kojima i dva zaposlenika Grada. A u srijedu, 14. srpnja, je “pao” i Šegota s još četiri osobe…

-Ako govorimo o nepravilnostima u Gradskim grobljima, o tome sam govorio i kao zastupnik. Imali smo povećanje cijena za građane usred pandemije. Kao oporba smo tražili da se te cijene usklade- kazao je Tomašević, koji vjeruje da su se prihodi mogli povećati i bez pogodovanja. Tomaševiću je, kako je kazao, poznat i slučaj poduzetnika koji je preminuo u međuvremenu, a koji je tražio da mu se isplati novac za radove koje je obavio, iako za njih nije bilo pokrića u dokumentaciji.

-Što se tiče uhićenih u Gradskoj upravi, to je u našoj nadležnosti i već ih je troje suspendiranih. Što se tiče uhićenja u Holdingu, to je na Upravi Holdinga da odluči. Zadnji put je smijenjen voditelj te podružnice, pa vjerujem da će i tu biti nekih poteza Uprave- izjavio je.

Sa Šegotom, koji je svojevremeno bio član HDZ-a, a potom prešao u stranku Milan Bandić 365, nije bio ni u kakvom kontaktu otkako je preuzeo vlast u Zagrebu, rekao je, ali je kao zastupnik prema njegovom radu bio iznimno kritičan. Ne zna zbog čega se baš sada otvorila ova serija uhićenja, ali za njega je najvažnije da svi postupci koji su pokrenuti imaju sudski epilog. Tomašević vjeruje da će biti i novih uhićenja, jer toliko je, kaže, sumnjivih stvari da bi se o njima moglo govoriti na deset konferencija, no, Grad će sva svoja saznanja o nezakonitostima prosljeđivati istražnim tijelima i s njima surađivati.

Šegota je uhapšen u srijedu ( 14. srpnja ) u Dubrovniku, zbog navodnih zloupotreba povezanih sa sumnjivom dodjelom atraktivnih lokacija tek osnovanim tvrtkama na groblju Mirogoj. S funkcije direktora Gradskih groblja odstupio je potkraj prošle godine nakon afere s kućicama na Mirogoju gdje su atraktivne lokacije dodijeljene, na desetogodišnji rok, tek osnovanim tvrtkama za prodaju cvijeća, svijeća i suvenira. Sve četiri tvrtke, javlja N1, koje su dobile najam kućica, osnovane su samo desetak dana prije natječaja koji je trajao jedva četiri dana, a sve su se kandidirale s cijenom od 3.510 kuna mjesečno.

Mnogi misle da su u ovim “uskočkim” akcijama pale tek “sitne ribe”, a posebno je indikativno da su akcije krenule tek nakon Bandićeve smrti, što znači- dok si na funkciji, dotle si siguran, a dočim izgubiš “pozlatu moći”, represivni mehanizma se pokreće.

-Ide se prema ljudima koji više nemaju funkcije. Tako je to kad HDZ upravlja državom. Ne sjećam se da je ikad itko bio uhićen, a da je u tom trenutku trebao HDZ-u- izjavio je, piše Večernji list, nezavisni zastupnik Gradske skupštine Renato Petek na konferenciji za novinare, upozoravajući kako je među uhićenima ponovo djelatnik Zagrebačkog holdinga, odnosno podružnice Zagrebparkinga. No, zanima ga hoće li neki krak istraga doći i do onih koji su obnašali dužnosti u izvršnoj vlasti bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

Sve je ovo zasad kikiriki, kaže Petek, ovo je sitan novac o kojem se priča, 13 tisuća kuna ili 23 tisuće kuna za nekakvu kućicu, a u zagrebačkoj blagajni nedostaju milijuni, i one najveće afere tek bi trebale biti otvorene- očekuje Petek, aludirajući na gospodarenje otpadom, žičaru, pročistač voda, građevinske dozvole itd. gdje je Zagreb oštećen za milijunske iznose.

Zagrebačkom gradskom zastupniku posebno smeta što HDZ-ovi jurišnici sada prozivaju novog gradonačelnika Tomaševića zbog navodnih nepravilnosti i uspoređuju ga s Bandićem kojemu su za vrijeme njegove vladavine držali ljestve.

-Nemoguće je usporediti takvu jednu koruptivnu hobotnicu koja je funkcionirala u Gradu Zagrebu i koja će tek sada imati sudski epilog nakon njegove smrti, i to s onim manje važnim ljudima koji više nisu na funkcijama, koji su bivši članovi stranke-konstatira Petek.

Kako bilo, Zagreb je dubinski opljačkan grad, a hoće li za taj dugogodišnji organizirani kriminal odgovarati itko iz prvog ešalona Bandićeve nomenklature, vidjet ćemo.