fbpx

PALA UTVRDA Kalmeta odmah dobio signal od vrha HDZ-a – vrijeme je da se makneš

Nacionalno vijeće vladajućeg HDZ-a raspisalo je ovaj tjedan unutarstranačke izbore za županijske, gradske i općinske organizacije, a s obzirom na loše stranačke izborne rezultate u najjačem HDZ-ovu uporištu, u Dalmaciji, realno je očekivati da će se u ovom izbornom ciklusu u tri dalmatinske županije: Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj s trona maknuti dosadašnji čelnici. A nije isključeno da će do promjene doći i u Dubrovačko-neretvanskoj.

Iako su HDZ-ovci birali lokalne stranačke šefove prije godinu dana, prema Statutu stranke usvojenom na Općem saboru 2018. godine, dužni su ih nanovo birati u roku od šest mjeseci od lokalnih izbora. Neki su stranački patrijarsi još prije dvije godine sugerirali kako bi bilo dovoljno održati unutarstranačke izbore nakon lokalnih, no s terena su pristizali pritisci da se to učini prije lokalnih izbora kako bi lokalni šerifi imali veći legitimitet pri krojenju izbornih listi. Tako da sad HDZ-ovci u godinu dana dva puta biraju općinske, gradske i županijske predsjednike.

Prema odluci koju je potpisao predsjednik stranke Andrej Plenković, izborno pripetavanje počinje 1. rujna, a trebalo bi završiti do 5. prosinca 2021. godine. Od 15. rujna do 17. listopada izborne skupštine održat će se u temeljnim organizacijama, od 18. listopada do 14. studenoga u općinskim i gradskim, a od 15. studenoga do 5. prosinca u županijskim organizacijama i HDZ-u grada Zagreba.

Budući da je u svibnju pala 28 godina neosvojiva HDZ-ova šibensko-kninska utvrda, gdje je Goran Pauk, koji je pucao na četvrti uzastopni mandat, izgubio bitku od nezavisnog Marka Jelića, očekuje se i unutarstranački izborni pad glavnog čuvara utvrde, dosadašnjeg šefa županijske organizacije HDZ-a Nediljka Dujića.

Signal da mu je vrijeme da se makne dobio je i Božidar Kalmeta, a i sam Kalmeta je netom nakon što su postali poznati rezultati lokalnih izbora izjavio da je pred zadarskim HDZ-om vrijeme promjena. Promjene se valjaju i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje bi vrh stranke, umjesto Ante Sanadera, na čelu županijske organizacije htio vidjeti Antu Mihanovića.

– Plan je da novoizabrani čelnici županijskih organizacija budu kandidati za župane na lokalnim izborima 2025. godine – kaže izvor iz HDZ-a.

Što se tiče nacionalne razine, HDZ-ovci još moraju izabrati članove Predsjedništva stranke, u čemu ih je omela pandemija. To će se dogoditi na izbornom saboru nakon što završe unutarstranački izbori, početkom godine.