fbpx

POZADINA IZNENADNE OSTAVKE Miroslav Škoro je otišao zbog HDZ-a

Otkad je postalo jasno da ostavka koju je jučer podnio Miroslav Škoro na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta nije dio plana, nego da je riječ o naprasnom potezu koji je šokirao i ljude u Domovinskom pokretu, počelo se postavljati pitanje koji je pravi razlog Škorinog odlaska.

Škoro je, podsjetimo, rekao da je riječ o osobnim razlozima i da je odluku donio jer su njega i njegovu obitelj u medijima i politici provlačili kroz blato te da se na ostavku odlučio u konzultacijama s obitelji. Međutim, sve se glasnije govori o sukobima unutar Domovinskog pokreta.

Premda su nagađanja o tome počela vrlo brzo nakon što je Škoro na Facebooku objavio da odlazi s čela DP-a, da se doista u pozadini valja sukob u toj stranci postalo je jasno nakon izjava Škorine sestre Vesne Vučemilović. Njena retorika bila je suprotna onome kako je svoj odlazak pokušao predstaviti Škoro, kao potez iz osobnih, obiteljskih razloga.

Vučemilović nije krila da je iznenađena i odmah je pozvala članstvo Domovinskog pokreta da ne prihvati Škorinu ostavku.

Danas je bila još određenija. Izravno je zatražila ostavku Marija Radića. Upravo se Radića spominje kao osobu s kojom se Škoro sukobio, a on je figurirao i kao čovjek koji zapravo upravlja DP-om. Zanimljivo, Radić bi kao zamjenik predsjednika stranke trebao Škoru i mijenjati do stranačkih izbora.

“Vidjeli smo jučer da je i glavni tajnik ponudio ostavku budući da je predsjednik stranke taj koji imenuje i glavnog i političkog tajnika. To je bio moralni čin i isto očekujem i od političkog tajnika”, rekla je Vučemilović u programu N1, dodajući da Domovinski pokret mora početi funkcionirati kao stranka.

Vučemilović je jučer izjavila da bi Škoro trebao povući ostavku, a danas kaže da, “dok stranačka tijela ne donesu svoje odluke i potvrde Škorinu odluku, to je sve u fazi prijedloga”. Dodaje i kako očekuje da se Predsjedništvo stranke sastane u narednih tjedan dana kako bi odlučilo o Škorinoj ostavci.

Sukob Škore i Radića navodno traje već neko vrijeme, a govori se kako su u pozadini različite vizije kako bi Domovinski pokret trebao nastaviti svoje političko djelovanje. Sukob se navodno zaoštrio oko koalicija koje bi Domovinski pokret mogao sklopiti u nekim lokalnim sredinama s HDZ-om. Prema informacijama koje su se pojavile, Škoro se protivio koaliranju s HDZ-om, a u stranci su postojali pritisci da se ide u suradnju s njim.

Iako iz stranke kažu kako ih je ostavka predsjednika potpuno iznenadila i šokirala, današnji Večernji list navodi da Škorina odluka nije bila ishitrena.

Razmišljao je o njoj neko vrijeme, a prekjučer ju je, navodno, potvrdio u šetnji oko Jarunskog jezera u društvu Marija Radića, svoga zamjenika i političkog tajnika stranke. Škoro je ostavku navodno planirao neko vrijeme, a jučer je prelomilo.