fbpx

Tomislav Horvatinčić, nakon deset godina od nesreće koju je skrivio, napokon u Remetincu, no, hoće li tamo i ostati?

Tomislav Horvatinčić, koji je prije deset godina skrivio nesreću na moru u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro, a koji je u međuvremenu pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, napokon je sinoć stigao u Remetinec na izdržavanje kazne. Točnije, osuđeni poduzetnik se javio u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora kako bi se utvrdilo postoje li mogućnosti za njegovo primjereno zdravstveno tretiranje u zatvorskoj bolnici, jer, ako ih nije moguće osigurati, Tomo Horvatinčić bi mogao ponovo –van!

U Remetinec je sinoć stigao, u pratnji odvjetnika, iza 21,30, jer, kako je pred kamerama objasnio, uzima terapiju bez koje bi cijelu noć povraćao, a u zatvoru to, pretpostavlja, neće moći. Pred novinare je ovog puta rado stao, izrazio sućut djeci poginulog bračnog para i stao se žaliti na medijsku hajku kojoj je, tvrdi, svih ovih godina izložen ( “mediji su od mene napravili metu” ), i u kojoj ga se optužuje za sustavno odugovlačenje postupka i naposljetku odlaska na odsluženje pravomoćne kazne. Horvatinčić je čak četiri puta, zbog zdravstvenih razloga, uspijevao odgoditi odlazak u Remetinec. No, tvrdi da nijednom nije bilo odgode postupka radi njega.

-Žalim što sam sudjelovao u nesreći. Idem u jednu instituciju, čuo sam jako dobre stvari o zatvorskom sustavu. Ovo je jedan od najhumanijih zatvora u EU. Ovo moje naprasno prekinuto liječenje će se nastaviti u zatvorskom sustavu- počeo je svoje obraćanje javnosti zagrebački poduzetnik.

-U ovih 10 godina- nastavio je- nijedan dan, nijedna rasprava nije odgođena zbog mene. Imao sam teške bolesti. Ja sam ispoštovao zakonsku proceduru, bit ću dobar zatvorenik, nadam se da ću se izliječiti do prosinca, ili početkom iduće godine. Jesam li ja ubio namjerno to dvoje ljudi? Da vidimo tko je najinteligentniji za odgovor. Od mene ste napravili metu. Ovo se nije dogodilo u zadnjih 100 godina. Da je bio nehaj, bila bi manja kazna. Vi ste svojim informiranjem i pritiskom tome pridonijeli. Ja bih bio najsretniji da ste napisali da sam dao milijun kuna u Zakladu Ana Rukavina, malom Šimunu ja plaćam liječenje, puno novih radnih mjesta sam otvorio…- govorio je, pokušavajući se predstaviti velikim dobrotvorom koji ni mrava ne bi zgazio.

Izjavio je i da se ovakva nesreća mogla svakome dogoditi, da mu je žao zbog toga, jer djeci ništa ne može vratiti roditelje, ali, kazat će, on je njima dao 400 tisuća kuna, nakon čega su odustali od žalbe na svojevremenu oslobađajuću presudu. Požalio se kako bi minimum ljudskosti bio da zatvorenik dođe na odsluženje kazne koliko-toliko zdrav, a on je, eto, došao na štakama i s longetom.

-Morao sam doći ovako kasno jer sam morao popiti lijekove, povraćao bih cijelu noć, ja nemam želudac, pola tijela nemam. Imam jaku podršku obitelji i izdržat ću to. Lako je robijati ako se u glavi namjesti da ste vi krivi i da ste dobili pravednu kaznu. Ali ako vam se sudi za namjerno izazivanje prometne nesreće… Vještaci kažu da sam vozio primjereno, u novinama kažu nije vozio primjereno… Ali ja vas sve volim i poštujem, možda ćemo se susresti u nekim drugim prilikama i s nekim ljepšim vijestima. Ako s ovom mojom kaznom bude ijedna prometna nesreća manje, sreći nigdje kraja- poručio je prije ulaska u zatvor čak deset godina nakon skrivljene tragedije i nakon što mu je još 2019. izrečena pravomoćna presuda.

Horvatinčić je i ovog puta pokušao od suda dobiti odgodu izvršenja kazne, pravdajući se zdravstvenim razlozima, ali je odbijen, jer je sud ustvrdio da se njegove kronične bolesti mogu liječiti u okviru zatvorskog sustava, na što se, naravno, žalio. No, kako žalba ne odgađa izvršenje, morao se sinoć javiti u Remetinec, što ne znači da će tamo i ostati. Bude li njegova žalba prihvaćena, opet će privremeno na slobodu, navodno radi liječenja, i tko zna dokad tako…

Sve ove godine Horvatinčić pokušava izazvati empatiju i sućut javnosti kao teško bolestan čovjek, s čak tri karcinoma. Ali, unatoč svim tim bolestima koje je navodio ( karcinom kostiju, želuca, možda i kože… ), nakon svake odgode odlaska u zatvor, redovito je viđan po zagrebačkoj špici, na eventima, ljetovanjima itd. Bolest ga u tome nije spriječavala…