fbpx

VELIKA AKCIJA U SPLITU Uhićeno 12 osoba, u priči su hoteli, građevinska zemljišta i – parfemi

U Splitu je danas uhićeno 12 osoba, radi se o nevjerojatnim muljažama s građevinskim dozvolama

Nakon Zagreba, policija, PNUSKOK i USKOK počeli su pročešljavati i Split te su u sklopu najnovije antikorupcijske akcije upali u splitsku Gradsku upravu, Banovinu. Uhićeno je 12 osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrdili su iz PNUSKOK-a i dodali kako provode dokazne radnje te da će detalje iznijeti nakon kriminalističkog istraživanja. Iz USKOK-a su poručili da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju.

Kako se neslužbeno doznaje sve je povezano s građevinskim malverzacijama, odnosno davanjem i primanjem mita oko izdavanja dozvola za gradnju objekata na splitskom području i radi se o nastavku kriminalističkih istraživanja koje je policija provodila nad nizom osoba u travnju i listopadu 2019. Među uhićenima su djelatnici gradskih tijela, kao i splitski poduzetnici i arhitekti, a polako se doznaju i njihova imena.

Privedeni su voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja Boris Marelja, viša savjetnica u istom odsjeku Ljiljana Poletti Kopešić, kao i viša savjetnica u Upravnom odjelu za prostorno uređenje Lada Pocrnić Mladinić. Kako saznaju mediji uhićeni su i bivša vjećnica HGS-a Danijela Špalj, poduzetnici Zvonko Kotarac, njegov brat Ivan Kotarac, Mario Jukić, požarni inspektor civilne zaštite, kao i arhitekti Emil Šverko, Neno Kezić i Neven Mladinić, suprug također privedene Lade Pocrnić Mladinić.

Tko su uhićeni?

Kako piše Slobodna Dalmacija poduzetnik Zvonko Kotarac, bivši predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Split, “najveća je riba” među uhićenima i navodno je osumnjičen za poticanje službenih osoba na zlouporabu položaja i ovlasti vezano za izgradnju njegovog hotela Amphora na Žnjanu, vrijednog preko 26 milijuna eura. Glavni objekt hotela projektirao je Emil Šverko, a stambeni dio Neno Kezić, obojica uhićeni u sklopu ove akcije. Hotel je izgrađen 20 godina nakon što je Kotarac kupio zemljište te je rekao da je to “cijena njegova tretmana u Gradskoj upravi”.

Svoju tvrtku “Dal-koning” osnovao je 1993. i godinama je bila među tri najuspješnije u Dalmaciji. Njegovi “Žnjanski blizanci” izabrani među tri najbolje stambene građevine u Hrvatskoj 2006., a godinu kasnije njegov kompleks Brodarica proglašen je najboljom stambenom izgradnjom u zemlji. “Može se reći da smo nakon Dioklecijana, mi u Dal-koningu sagradili najviše stambenih i poslovnih kvadrata u Splitu”, hvalio se Kotarac.

Gradio je komplekse i u Zagrebu, imao velike projekte na Hvaru a osim u Hrvatskoj, okušao se gradeći u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Višak kapitala nastao u graditeljstvu prenio je u novu tvrtku Safir, a hotelijerski dio posla je odvojio u tvrtku “Plavi safir”. Uz Amforu vlasnik je i hotela Atrium, prvog s pet zvjezdica u Splitu.

Mito – parfem od 700 kuna

Drugog uhićenog splitskog poduzetnika, Maria Jukića, vlasnika Mister Mota, navodno terete da je kao mito dao parfem od 700 kuna kako bi njegova zgrada na Mejama mogla biti 400 kvadrata veća nego što je to dopušteno GUP-om. Arhitekt koji je projektirao tu zgradu je jedan od savjetnika za urbanizam bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, Neven Mladinić. On je uhićen uz suprugu Ladu Pocrnić Mladinić, višu savjetnicu u Upravnom odjelu za prostorno uređenje.

Pocrnić Mladinić već ima potvrđenu optužnicu za zlouporabu položaja i ovlasti oko slučaja Villa Harmony bankara Zorana Sikirice, te je 2019. godine uhićena u sklopu akcije oko tog slučaja uz Sikiricu, arhitekta Damira Raku, bivšeg načelnika sektora u Ministarstvu graditeljstva Josipa Bienenfelda, nekadašnjeg inspetkora ministarstva Željka Koricu, voditeljem Odjela za katastarske programe u Državnoj geodetskoj upravi Antu Duvančića i višom upravnom savjetnicoma za katastar Tatjanom Boban.

Županijski sud u Splitu je prošlog mjeseca potvrdio optužnicu za taj slučaj i čeka se zakazivanje prvog ročišta kod suca Županijskog suda Zorana Ivaniševića koji je tek prije dva tjedna imenovan na tu dužnost. USKOK optužuje Pocrnić Mladinić da je pogodovala bankaru Sikirici za najmanje 181 tisuću eura i da je na njegov zahtjev izdala građevinsku dozvolu za hotel veće površine, iako je granična nekretnina bila državna cesta, koja predstavlja javno dobro i nad kojom se ne mogu stjecati stvarna prava.