fbpx

VIC OD DRŽAVE Ministarstvo pravosuđa prekršilo zakon i krenulo u bespravnu nadogradnju svoje zgrade

Ministarstvo pravosuđa prekršilo je zakon i počelo je bespravno zidati treći kat zgrade splitskog Općinskog suda pa im je inspekcija zabranila radove.

Splitski Općinski sud u novu zgradu u Gundulićevoj, u čiju je rekonstrukciju uložio 33 milijuna kuna, trebao je useliti ovog ljeta, no još su krajem prošle godine shvatili da prostora neće biti dovoljno za sve pa su kasnije odlučili nadograditi još jedan kat. Radove na dogradnji su počeli, ali bez potrebnih dozvola pa im je Građevinska inspekcija zatvorila gradilište i uputila poziv na saslušanje.

Ne dobiju li dozvolu morat će rušiti

Iz Državnog inspektorata potvrdili su da su saslušali investitora i da su utvrdili kako je “postupio protivno čl. 106. Zakona o gradnji”, koji se inače odnosi na ishođenje izmjena građevinske dozvole. “Slijedom navedenog, pokrenut je upravni inspekcijski postupak i u tijeku je donošenje rješenja o usklađenju građenja, sukladno članku 112. Zakona o državnom inspektoratu”, navode iz Inspektorata.

To znači da investitor treba ishoditi izmjenu i dopunu građevinske dozvole kako bi mogao nastaviti radove koje je obustavila inspekcija. U slučaju da tu dozvolu ne dobiju bespravnu nadogradnju morat će srušiti.

Zapelo u Gradu

Ministarstvo pravosuđa zahtjev za izmjenom građevinske dozvole podnijelo je 8. lipnja, no morali su ga upotpuniti dokumentima što je učinjeno tek 28. lipnja, na dan kada je objavljeno da grade bez dozvole. Iako su iz Grada Splita prije dva tjedna za Slobodnu poručili kako će dozvolu izdati ubrzo,

To se nije dogodilo pa je Ministarstvo uhvaćeno u kršenju zakona. Iz Grada sada navode kako će dozvola biti izdana idućih dana. “Danas je posljednji dan e-konferencije. Ministarstvo pravosuđa dostavilo je svu dokumentaciju, potpisalo ugovor i platilo penale. Izmjena i dopuna građevinske dozvole bit će izdana idućih dana”, poručili su. Ministarstvo pravosuđa inače bilo je dužno Gradu platiti milijun i pol kuna radi toga što zgrada Općinskog suda neće imati garažna mjesta niti svoj parking.