fbpx

ZANIMLJIV PRILOG ŠPRAJCA: Kome se idućem sprema čista posteljina u Remetincu? Neke Bandićeve afere mogle bi odvesti i u Sabor

Od sijanja stupića do sumnjive dodjele prostora, od Žičare do basnoslovnih nadstrešnica, afera je mnogo, a jedna od velikih nepoznanica je i kako je uspio povećati svoj klub zastupnika,piše Net.hr

S oObzirom na to kako je počela pucati korupcijska hobotnica pokojnog “tate Zagreba”, kako je o sebi govorio Milan Bandić, gotovo je sigurno kako Patrik Šegota nije posljednji uhićeni zbog sumnje u korupciju.

Nakon smrti Milana Bandića, kao i potpunog gubitka političkog utjecaja stranke koje nosi njegovo ime, lakše je doći do svjedoka pokajnika i samo je pitanje koliko će istraga ići daleko i duboko.

“Ljudi se više ne boje za svoj posao u slučaju da svjedoče kontra onoga što bi odgovaralo tadašnjem gradonačelniku. A prije su se bojali i vladala je neka zavjera šutnje”, kaže za RTL. Željko Cvrtila, kriminalist.

Još za života, Bandić i njegovi bliski suradnici bili su opterećeni s više optužnica. Ti procesi nisu doživjeli presudu, ali mnoge afere o kojima su novinari pisali nisu ni pokretane pred sudovima.

Od sijanja stupića do sumnjive dodjele prostora

Od masovne preskupe ‘stupićizacije’ Zagreba, 150 tisuća kuna teške limene nadstrešnice u Kašini, dodjele atraktivnih gradskih prostora bratu Milijana Brkiću – Jozi – stotine je mini afera koje nisu imale svoj epilog, a sada ga možda dobiju. Svi se pitaju tko pada idući?

Uvijek je neka imovina u pitanju, tako da ja očekujem da dalje bude eventualno s gradskom imovinom one vrlo sumnjive prodaje kad ste prodavali jeftino, očekujem da nešto bude s tim”, rekla je Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica GLAS-a.

Na Britancu je Bandić postavio skele kao ukras i privid da kreće velika obnova fasada, stajale su dvije godine, ništa se nije dogodilo, pa su skinute. Koštale su pola milijuna kuna, otkrio ih je novinar Telegrama Andrej Dimitrijević.

Skupa kulisa igrokaza

“Bezveze, jer je to bio dio rekvizita da se on pokaže kao evo nije ni krenulo već su skele tu, međutim najam i demontažu tih skela su platili građani Zagreba, nije ni istraženo je li bilo pogodovanje, 500 tisuća kuna koliko je to koštalo nije mali novac”, rekao je Andrej Dimitrijević, novinar Telegrama.

Baš zbog te kao i zbog gomile drugih novinarskih priča koje su ostale nerazjašnjene možda sada netko tko nešto zna, propjeva pa USKOK lakše skupi dovoljno dokaza da krene u akciju.

Najviše RTL-ovih sugovornika kladilo bi se na muljaže s preskupom žičarom kao idući veliki projekt istražitelja. Dario Juričan na Holding.

“Ja bih da sam sad na mjestu gradonačelnika Zagreba napravio prenamjenu bolnice u Blatu u jedan novi zatvor samo da se ima za ekipu iz Holdinga”, rekao je Juričan u lipnju ove godine. A nakon današnjih uhićenja čovjek koji je otkrio muljanje s Adventom ironično upozorava.

“Mislim da je posljednji trenutak da Milan Bandić dobije spomenik jer kako je krenulo s ovim hapšenjima bojim se da taj spomenik ide sve dublje i dublje u zemlju”, poručio je Juričan.

Jedan od najvećih nikad razjašnjenih misterija iz Bandićeva doba jest i kako je točno uspio povećati svoj saborski klub zastupnika u prošlom sazivu Sabora s dvoje na 12.