fbpx

ZAŠTO JOŠ NIJE SMIJENJEN? Šef HRT-a nosio je keš Bandiću za mito

Kazimira Bačić, jedan od glavnih pritvorenika u zadnjoj USKOK-ovoj akciji i dalje je glavni ravnatelj HRT-a, a dokad će ostati, u ovom času nitko ne zna.

“Bilo bi najelegantnije da sam odstupi”, izjavio nam je Mladen Čutura, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije, tijela ovlaštenog za pokretanje postupka smjene glavnog ravnatelja.

Redovita sjednica Nadzornog odbora planirana je za 8. srpnja, a Čutura nam je potvrdio da u ovom trenutku članovi razgovaraju o eventualnoj izvanrednoj sjednici, na kojoj bi se razgovaralo o glavnom ravnatelju. On je, kao što je poznato, prema USKOK-u, nosio novac poduzetnika Milana Lončarića pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Za posredovanje kod Bandića, Bačić je, navodno, od Lončarića dobio stan u centru Zagreba.

Predsjednik Nadzornog odbora: Moramo nekako reagirati

“Danas smo se dogovarali da bismo sazvali sjednicu sutra ili u ponedjeljak zbog ove novonastale situacije. Mi nemamo nikakvih informacija, osim iz novina, ali moramo nekako reagirati”, izjavio nam je Čutura.

Pitali smo ga, logično, kako namjeravaju reagirati: “A ne znam, to sad zaista ne znam, nas je pet članova Nadzornog odbora, pa ne bih ništa htio prejudicirati dok se ne nađemo. Ja mislim da bi se on trebao sam zahvaliti, to bi bilo najelegantnije” kazao je Čutura. Osim njega u Nadzornom su odboru Maja Martinović, Morana Paliković Gruden i Antonija Petričušić – njih imenuje sabor – te Darijo Špelić, HRT-ov zaposlenik.

Zapazili smo da Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji Bačića čini teško smjenjivim. Prema Zakonu, postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a pokreće Nadzorni odbor, ali u slučajevima kada postupa protivno materijalnim interesima HRT-a. Zakon, međutim, ne predviđa mogućnost smjene glavnog ravnatelja ako se bavi kriminalom u slobodno vrijeme, neovisno o HRT-u. Na naše opaske o tome Čutura je odgovorio:

“Da, nažalost, tako je, dobro ste obaviješteni, vidim. Ne znam, moramo sjesti nas petero, skupiti glave pa vidjeti što ćemo”, kazao je Čutura i još jednom potvrdio da do sutra ili ponedjeljka sjednice Nadzornog odbora HRT-a neće biti.

Zakon otežava smjenu Bačića

“Dogovaramo se da bi sjednica bila održana. Gdje je tko, treba nas skupiti. Znate, ljudi moraju neke svoje obveze odgoditi. U tijeku su razgovori da bude izvanredna sjednica. Mislim da je najelegantnije rješenje u ovakvim slučajevima da sam ode i to bi se pokazalo pristojnim i s njegove strane”, ponovio je Čutura.

Zakon o HRT-u propisuje da Nadzorni odbor pokreće smjenu glavnog ravnatelja ako on, glavni ravnatelj, podnese ostavku, ako nadležno tijelo za izbor ili Nadzorni odbor HRT-a utvrdi da ne obavlja dužnost sukladno Zakonu o HRT-u ili Statutu HRT-a, ako je svojim nesavjesnim radom doveo do materijalne štete za HRT ili prouzročio probleme u financijskom poslovanju, ako ne postupi po zakonitoj odluci Nadzornog odbora HRT-a, ako ne izvršava godišnji program HRT-a, ako ne izvršava Ugovor između HRT-a i vlade te “u drugim slučajevima predviđenim zakonom i Statutom HRT-a”.

Traje intenzivna potraga za rupom u zakonima kroz koju bi se provukla smjena kompromitiranoga Bačića. I očekuje se da prvi povuče potez.