fbpx

Afganistanske izbjeglice će u Hrvatskoj dobiti državne stanove

Dok se izvlačenje iz Kabula privodi kraju, među sretnicima koji su uspjeli napustiti Afganistan je i 19 njegovih državljana koji su u subotu stigli u Hrvatsku.

– Svih 19 afganistanskih državljana izrazilo je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u RH. Riječ je o osobama i članovima njihovih obitelji koji su bili potpora EU delegaciji u Kabulu, a prethodno su prošli sve potrebne sigurnosne provjere. S obzirom na to da je među njima čak 10 maloljetnih osoba, skupina će biti smještena u MUP-ovom smještajnom objektu za ranjive skupine gdje su im osigurani svi potrebni uvjeti – priopćili su iz MUP-a.

– Za njih je sada procedura takva da će im se nakon dolaska u Hrvatsku dati na korištenje državni stan jer svaki azilant ima pravo dvije godine koristiti državni stan. Pretpostavljam da će u prvom periodu za njih vrijediti jedna posebna procedura, budući da su osobe koje su sada pod posebnom zaštitom, na neki način pod posebnim povećalom, tako da vjerujem da će na neki način biti izolirani – rekao je Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice, prenosi N1.

Zanimljivo je da istovremeno nema sličnog sustava kojim bi se primjerice pomoglo mladim Hrvatima da ne moraju iseljavati trbuhom za kruhom.