fbpx

DANIEL RADETA: Spajanje gradskih poduzeća – zašto ne?

Pod naslovom “Zašto je ideja o spajanju gradskih poduzeća dobra ideja”, predsjednik GO SDP Zadar, Daniel Radeta, pojasnio je u svom priopćenju zašto zamijeniti “zastarjeli model upravljanja u gradskim poduzećima”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.


Kako je svako Gradsko poduzeće zasebno pravna osoba (ima svoj OIB) mišljenja smo kako bi puno lakše bilo takvu jednu aplikaciju implementirati u jedno super-poduzeće, kojem na čelu ne bi bio neki gradski šerif poput Mateka iz Vodovoda koji bi skupljao potpise za gradonačelnika i njegovu kandidaturu, nego bi imali odgovornu osobu koja bi bila predstavnik vlasti.

Distribucija odgovornosti bi u ovom slučaju bila na onima koji upravljaju gradom, što bi u konačnici prebacilo veću odgovornost na politiku kojom se vodi grad.

UČINKOVITOST:

1) manji broj direktora, zamjenika i zamjenika zamjenika

2) spajanjem poduzeća ne bi postojala potreba da svako poduzeće zasebno ima svoje knjigovodstvo, javnu nabave, pravnu službu i mnoge druge urede….

3) prilika za objedinjavanje i smanjenje administrativnih troškova, kao i racionalizacija poslovanja

4) pozicioniranje na tržištu i prilika u natjecanju za bolju cijenu energenata poput plina, goriva, struje, te raznih administrativnih nabava

Postoji još niz razloga zašto bi spajanje poduzeća bilo puno bolje od postojećeg modela. Uostalom, građani su na izborima rekli da žele promjene.

Odgovor Enia Meštrovića putem njihove facebook stranice “Bleke i Konji” koje idu i pravcu da nešto “NE MOŽE” samo zato što je predloženo od kluba vijećnika SDP-a Zadar nećemo prihvatiti, a bilo bi i poželjno da čim prije prebole konstituirajuću sjednicu radi građana koji očekuju konkretne i hrabre odluke.

Predsjednik GO SDP Zadar, Daniel Radeta