fbpx

DOK NJEGOVA VLADA NIŽE AFERE Plenković u Ukrajini radi za interese velikih EU država

Sudionici inauguracijskog summita Krimske platforme poslali su Ukrajini poruku da nije sama i da međunarodna zajednica neće priznati aneksiju Krima, a putem nove platforme zajedničkim naporima će tražiti rješenje tog pitanja.

Domaćin Krimskog foruma, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, rekao je da je Ukrajini “potrebna međunarodna potpora” kako bi se “zaustavila agresija” Rusije.

To međunarodno potporu dobio je od jedne svjetske velesile, Republike Hrvatske u obliku njenog premijera Andreja Plenkovića koji je na summitu čak i progovorio ukrajinski.

“Krim je Ukrajina”, istaknuo je u svom obraćanju. Ponovio je da Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine, iako je nejasno kakve bi koristi od toga mogla imati sama Hrvatska?

No, zato interese u Ukrajini imaju velike EU države koje na tu zemlju odavno gledaju kao žitnicu Europe i bazen jeftine radne snage. Za njihove interese očito radi i hrvatski premijer, pritom koristeći Hrvatsku kao taoca svojih budućih političkih ambicija u Bruxellesu. On će za svoj angažman u Ukrajini biti nagrađen unosnom sinekurom u EU institucijama, a Hrvatskoj će ostati pokvareni politički odnosi s Rusijom. A Ruski plin nam svakako treba.

Dok Plenković s tom zemljom ulazi u verbalni sukob zbog Ukrajine, Nijemci s Putinom upravo dovršavaju ‘Sjeverni tok’, plinovod kojim će jeftini ruski plin dotjecati u tu zemlju. Da stvar bude bolja, ‘Sjeverni tok’ zaobilazi Ukrajinu.

Zanimljivo je da taj ‘borac za prava naroda’ nije progovorio Katalonski kad je taj dio Španjolske tražio nezavisnost od Madrida. Bruxellesu to nije odgovaralo pa ni Plenković nije istupao.