fbpx

GRBIN GUBI PODRŠKU Sve je više onih koji bi na čelu SDP-a željeli vidjeti Kristinu Ikić Baniček

Nezadovoljni politikom šefa stranke sve više osoba iz samog vrha SDP-a smatra da je došlo vrijeme za nove ljude na čelu stranke

Peđa Grbin izgubio je potporu nekih utjecajnih članova SDP-a koji su do sada podržavali njegove politike otkako je preuzeo mjesto čelnika SDP-a te je sve više onih koji smatraju da bi SDP prvi put u povijesti trebala voditi žena. Zanimljivo, nekoliko visoko pozicioniranih SDP-ovaca je u razgovoru za tjednik Nacional izjavilo kako bi na toj poziciji voljeli vidjeti gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček, a ne europarlamentarku Biljanu Borzan, koja se posljednjih dana spominjala u kontekstu Grbinove nasljednice na čelu posrnule stranke. Isključivanje Rajka Ostojića, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića, a posebno Gordana Marasa iz SDP-a izazvalo je niz žestokih reakcija unutar SDP-a i to čak među ljudima koji su do sada bili vjerni Peđi Grbinu te su mu i pomagali u njegovoj kampanji na unutarstranačkim izborima. Veliki preokret rezultat je, kako kažu, nedemokratskih poteza šefa stranke i njegovih najbližih suradnika među kojima prednjači Vedran Babić, glavni tajnik stranke.

I dok Peđa Grbin i dalje brani odluku o isključenju četiriju vrlo utjecajnih članova, jedna od onih koje se smatralo njegovim saveznicima i koji su mu pomogli u unutarstranačkoj kampanji postala je njegova velika kritičarka. Kristina Ikić Baniček je jednim statusom na Facebooku, iako joj to možda i nije bila namjera, sebe promovirala kao lidericu nove oporbe unutar SDP-a. Naime, većina članova SDP-a smatra kako istupi bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića samo pokazuju zašto je on bivši i zašto je na parlamentarnim izborima prošao kako je prošao, dok baš u Kristini Ikić Baniček vide smjer u kojem bi SDP trebao krenuti ako se želi izvući iz crne rupe u koju je upao. Jedan član Predsjedništva stranke ovako je opisao cijelu situaciju:

“Moram priznati da me Peđa u kratkom roku jako razočarao i da više nema moju podršku kao što je imao prije par mjeseci. Ovi potezi su despotski, nedemokratski i prije svega štetni za cijelu stranku. Mogu vam sada citirati desetak njegovih intervjua u kojima govori kako neće biti osvete i kako nitko neće biti izbačen iz stranke. Iskreno, za Nikšu Vukasa i Zvanu Brumnića me nije briga, oni su ionako nebitni u cijeloj priči i za godinu dana njih se nitko neće sjećati jer u politici nisu ostavili nikakav trag osim nerada, ali ne može se ljude tek tako isključivati bez praktički ikakvog obrazloženja. Pogotovo ne možeš isključivati ljude koji su bili ministri u vladi i koji su ipak ostavili neki trag u stranci. To je jednostavno krivo. S obzirom na to da se već dugo uspješno bori protiv HDZ-a na njihovom terenu u Sisku i okolici i s obzirom na to da možda jedina ima hrabrosti javno zastupati vrijednosti antifašizma u svakoj prilici, a i zbog vrlo jasnih stavova izrečenih na Facebooku, smatram da bi Kristina u bliskoj budućnosti trebala dobiti priliku izvući SDP iz ambisa u koji su nas uveli prvo Davor Bernardić, a potom i Peđa Grbin.“

Ovaj član Predsjedništva SDP-a nije jedini koji je izrazio podršku gradonačelnici Siska jer su njegovu ideju podržali još jedan vrlo utjecajni član Predsjedništva stranke te nekoliko saborskih zastupnika i članova Glavnog odbora s kojima smo razgovarali proteklog tjedna. Svi oni su nam rekli da su svjesni da se Peđu Grbina teško može smijeniti na brzinu, ali da unutar stranke nezadovoljstvo ne raste samo zbog isključivanja članova u Zagrebu nego i zbog činjenice da SDP više nije najjača oporbena stranka i da je ulogu „šefa opozicije“ preuzeo gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Iz tih je razloga Facebook status Kristine Ikić Baniček poslužio kao svojevrsni okidač da SDP-ovci izaberu baš nju kao potencijalnu novu čelnicu stranke. U tom statusu na Facebooku gradonačelnica Siska napisala je sljedeće: „Osobi koja je donijela odluku da se iz SDP-a izbaci posljednji legitimni predsjednik zagrebačke organizacije Gordan Maras nije mjesto u SDP-u! To se odnosi i na sve one koji su rekli da će sabotirati rad u SDP-u ako se Marasa ne izbaci. Nanijeli su štetu stranci zbog straha da će ih Maras pobijediti u poštenoj političkoj borbi za mjesto predsjednika zagrebačkog SDP-a, a to, ne samo da je kratkovidno, nego i nemoralno. Vjerujem da će Predsjedništvo ispraviti grešku i da će budući legitimni predsjednik Gradske organizacije znati prepoznati tko je potkopavao ugled SDP-u.

Jednaku štetu su ti isti napravili kada su iz kukavičluka članstvo produžili vođi unutarstranačkog puča u saborskom Klubu, koji je javno odbio provoditi politiku stranke!”