fbpx

JURE ZUBČIĆ: “Ravnatelj Radoš ne govori istinu – namjerno ili iz neznanja?”

Županijski vijećnik Jure Zubčić, nedavno je na svom Facebook profilu objavio audio snimku gdje ravnatelj Srednjoškolskog đačkog doma Zadar, Stipica Radoš, objašnjava potencijalnom korisniku da novac za troškove smještaja treba uplatiti na njegov osobni račun.

Danas je Zubčić objavio novu objavu u kojoj tvrdi da Radoš ne govori istinu, te se pita je li to namjerno ili iz neznanja.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.


Prema saznanjima ravnatelj na svom privatnom računu ima oko 1600 eura koji su uplaćeni u svrhu smještaja prilikom mjere izolacije. Dakle, nisam lažno optuživao, kako tvrde neki, već razotkrio ilegalne radnje. Zanimljivo je kako se ravnatelj opravdava svojim nadležnima. Kaže kako je računovodstvo bilo na godišnjem pa nisu mogli otvoriti devizni račun, a s druge strane kaže kako je uplata u devizama iz inozemstva komplicirana pa je htio olakšati ljudima koji su pitali za takav način uplate. Humanitarac, nema što.

Pa idemo demontirati ove dvije laži!

Đački dom je ustanova koja je proračunski korisnik, time i korisnik riznice. Ustanove poput ovog doma NEMAJU svoj zaseban IBAN već koriste IBAN Županije koja prema RKP broju i OIB-u zna za koju ustanovu su uplaćena sredstva namijenjena. Ako ustanova na čijem je čelu nema i ne može imati transakcijski račun, kako može imati devizni? Ne može. Dakle, laž. A sve i da može otvoriti račun njega u tom slučaju otvara osoba ovlaštena za zastupanje, što je u ovom slučaju upravo on, a ne računovodstvo.

Nije istina da je išao samo olakšati strancima uplate u devizama. Uplata za koju je dao privatni račun, a o čemu sam objavio snimku, je trebala biti u kunama. Točnije 1715,00 kuna. U prilogu je dokaz WhatsApp poruka. Dakle, računovodstvo je bilo na godišnjem i za kune i za devize. Ako je već priznao 1600 eura na svom deviznom računu, pitanje je ima li uplata i na njegov tekući račun?

A koliko je komplicirano javnoj ustanovi primiti uplatu iz inozemstva u devizama jasno i govore upute koje Županija ima na svojim stranicama (u prilogu). Iznos spomenuti u poruci je na kraju manji i iznosio je 1.715,00 kuna jer je izolacija bila kraća. Nakon svega jedino pitanje na koje odgovor nemamo: kad će smjena?

https://www.facebook.com/jurezubcic/posts/10224062710467160