fbpx

KOTLAR ANTIFAŠISTIMA: Nadam se da za vas više neće biti mjesta u Hrvatskoj – Oni uzvratili: Kotlar bi bez Tita i antifašista možda danas gologuz šetao Zadrom…

Prepiska Danijela Kotlara u ime veterana 7.Domobranske pukovnije Zadar i Udruge antifašitičkih boraca i antifašista grada Zadra koja se rasplamsala na portalu Zadarski.hr u povodu obljetnice Oluje, puno govori o mentalnom zdravlju nacije, o netoleranciji i isključivosti u Hrvatskoj na svim razinama. Oštra polemika počela je s priopćenjem Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije i Društva Josip Broz Tito, objavljenog uoči obilježavanja obljetnice Oluje u Kninu. Na nju je stigla Kotlarova diskvalifikacijska reakcija, koju, pak, antifašisti nisu prešutjeli…

U prigodnom obraćanju javnosti povodom Dana pobjede, zadarski su antifašisti napisali kako se nadaju da je u “veličanstvenoj ratnoj operaciji” Oluji, 5.kolovoza 1995. , zauvijek zaustavljen san hegemonističkog vodstva Srbije o prekrajanju granica. ” Srušeni su snovi o Velikoj Srbiji, o granici Virovitica – Karlobag, o svojatanju hrvatske zemlje. Srušeni su snovi o moći jedne bolesne ideologije koja je rasla na fašističkoj doktrini o posezanju za tuđim teritorijem. Srušen je san o snazi vojne sile koja je godinama građena na laži da je njena osnovna zadaća zaštita i sigurnost naroda.

Antifašistički doprinos Oluji

Dogodila se vojna akcija koja je pokazala da su snovi opakog srpskog vodstva samo pjena koju je otpuhala “Oluja” u kojoj je hrvatska mladost pokazala snagu, volju i ljubav prema Domovini.”

No, naglasili su i da je Oluju, kao i mnoge druge akcije prije nje, osmislio državni vojni vrh RH kojeg su “predvodili poznati antifašisti Tuđman, Tus, Stipetić, Bobetko i mnogi drugi koji su bili uzor mladim ljudima”.

Zaslužuju li svi oni, koji su život ugradili u temelje slobode slamajući fašističku neman u NOB-i, čast i poštovanje?- pitaju se u svom priopćenju pripadnici Udruge antifašista Zadra. Podsjetili su i na Tuđmanovu izjavu kako je “Komunistička partija hrvatske bila antifašistička, antiustaška i u većini revolucionarna, partizanska, jer je vodila borbu protiv fašizma, protiv NDH, za suverenu hrvatsku državu, za uništenje hegemonizma i protiv potlačenosti”. Ako je to tako, kažu, zašto se danas ruše i izmještaju spomenici onima koji su bili aktivni sudionici toga vremena, te borbe? Zašto se u našem Zadru koji je 22 godine ječao pod talijanskom fašističkom čizmom miče spomenik ovim ljudima i organizaciji pod čijim su vodstvom poveli narodni ustanak i pobijedili fašizam, te Zadar, nakon izdaje i prodaje, vratili u naručje majke Hrvatske? Zašto se mladim ljudima ne želi kazati istina, zašto se u školskim udžbenicima to namjerno izostavlja? Zašto vlast ne provodi Ustav, zakone i Deklaraciju Sabora RH o antifašizmu?

-Zar je logično da u takvom Zadru, nakon patnji u Domovinskom ratu od fašističkog Miloševićevog posezanja za njim i nakon svega što je prošao mučeći se pod talijanskom okupacijom kada je provođen neviđeni teror; ubijanje, palež domova, otimačina – pljačka, zabrana jezika i pisma, danas niču fašistički simboli? Puno je pitanja na koja vlast ne želi davati odgovore niti rješava probleme- napisali su antifašisti Zadra, pozivajući na toleranciju i međusobno uvažavanja, “na snagu razuma, na nužno izjednačavanje i davanje pijeteta svima koji su zaslužni za slobodu”, pledirali na vlast da suradnjom nadvladaju podjele, i da zajedno grade novu, demokratsku, slobodnu Hrvatsku,kao zemlju jednakih ljudi. – Pozivamo ih da ne svojataju Zadar, jer je on i naš, narodni i hrvatski- poručili su.

I ubrzo dobili oštru reakciju Udruge ratnih veterana 7. Domobranske pukovnije Zadar čije je priopćenje potpisao v.d. predsjednika Udruge, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar.

Zvijezda i zločini

Evo, što je Kotlar poručio zadarskim antifašistima:

Priopćenje Udruge ratnih veterana 7. Domobranske pukovnije Zadar, u svezi sramotnog priopćenja izaslanstva Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske Županije i Društva Josip Broz Tito Zadarske županije, kojeg je dao predsjednik udruge Miljenko Letinić („Letinić: u osmišljavanju Oluje sudjelovali su i antifašisti“).

–Miljenko Letinić u svom priopćenju dijeli branitelje na antifašiste i one druge (valjda fašiste). U priopćenju podsjeća kako su vojnu operaciju Oluja, kojom je Hrvatska oslobođena, osmislili i proveli antifašisti: Franjo Tuđman, Anton Tus, Petar Stipetić, Janko Bobetko i drugi. Ne osporavajući njihov doprinos u Domovinskom ratu, ali očito ciljano izostavlja ratnog ministra Gojka Šuška, Načelnika Glavnog Stožera, generala Zvonimira Červenka , zapovjednike i generale, poput Ante Gotovine, Davora Domazeta-Loše, Rahima Ademija, Miljenka Crnjca, Mirka Norca, Damira Krstičevića, Ivana Korade, Miljenka Filipovića, Joze Milićevića, Zvonka Peternela, i mnoge druge ne spominje, već selektivno ih svrstava u one druge, „po njemu fašiste“.

Izaslanstvo kojem je on na čelu, polaže vijenac odvojeno od službenog protokola za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u četvrtak 05.08., kako ne bi bili s „fašistima“ koji su sudjelovali u rušenju komunističke Jugoslavije, koja im toliko nedostaje.

Jedine fašiste koje su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu vidjeli, bili su velikosrpsko-crnogorski agresori koji su na kapama nosili zvijezdu petokraku, a kasnije je zamijenili s kokardom. Pod znakom zvijezde petokrake počinili su monstruozne zločine u Domovinskom ratu, u Vukovaru, Škabrnji, Nadinu, Bruškoj, Banovini, Lici, Slavoniji, po cijeloj našoj Domovini. Više od 7.500 ubijenih civila i 402 djece.

Kako vas nije sram na ovaj način u priopćenju dijeliti hrvatske branitelje i uz to predstavljati Udruge među kojima su i štovatelji zločinca Josipa Broza Tita, koji je po svim relevantnim povijesnim činjenicama i dokumentima, među deset najvećih zločinaca 20 stoljeća, odgovoran za 550 tisuća ubijenih civila i vojnika nakon drugog svjetskog rata , bez suda na najsvirepiji način.

Nadamo se da će Republika Hrvatska članica Vijeća Europe i Europske unije provesti obvezujuće Rezolucije Europskog parlamenta gdje postoji obveza da snažno, jasno i nedvosmisleno osudi sve zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava počinjenih od totalitarnih režima u koje se ne ubraja samo nacizam ili fašizam, već u jednakoj mjeri i s istim značajkama, i komunizam. Tada takvim Udrugama više neće biti mjesta u demokratskom prostoru Republike Hrvatske.

Udruga ratnih veterana 7. Domobranske pukovnije Zadar

v.d. predsjednik, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar

Mržnja je otrov!

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadra bila je konsternirana Kotlarovim priopćenjem, pa se odlučila ne prešutjeti ga. U svom reagiranju , izravno adresiranom na umirovljenog brigadira Danijela Kotlara, kažu:

-Nakon dužeg razmišljanja o potrebi osvrtanja na Vaše izmišljotine objavljene u “Slobodnoj Dalmaciji” na naš članak, ipak smo odlučili da se javimo. Više iz poštovanja prema čitateljima Slobodne nego prema Vašem pamfletu. On zbilja ne zaslužuje pažnju civiliziranih ljudi.

Kako Vam se dade toliko izmišljati?

Pa, za Boga miloga, gdje vi to vidjeste da mi pozivamo na podjele.

Jeste li čitali naš osvrt? Mi “Oluju” proglašavamo svetosti, epskom i veličanstvenom vojnom akcijom, svim sudionicima odajemo zahvalnost i pozivamo da se njihovo herojstvo i žrtva ne smije zaboraviti. U tekstu pozivamo na ljubav, toleranciju i zdrav razum. Pozivamo na prestanak mržnje i podjela.

A Vi ga opet zabiste do balčaka. Nećemo Vam reći da se zato sramite, ali postavljamo pitanje; kako to umirovljeni časnik Hrvatske vojske s uniformom na profilu umalo prijeti građaninu, civilu, zbog njegovog slobodno izjavljenog stava u kojem nikoga ne vrijeđa? Dapače.

Zašto umirovljeni časniče HV izmišljate nešto što nismo rekli niti pomislili? Pa nismo mi imali namjeru objavljivati Registar sudionika Domovinskog rata, nego samo istaknuli nekoliko vodećih imena. Možda smo napravili grešku što nismo istaknuli Vas. Ali, živimo u uvjerenju da ste se i bez posebnog isticanja trebali pronaći pod onim “i mnogi drugi koji su bili uzor mladima”. Očito da od silne mržnje koju mi preziremo, niste vidjeli suštinu, već samo ono što Vam se htjelo vidjeti. Nemojte to činiti! Oslobodite dušu. Očistite je od onoga što u zdravom ljudskom tijelu ne bi trebalo biti. Bit će Vam lakše. Mržnja je otrov.

Tužno je umirovljeni časniče HV spoznati da Vi ne poštujete Ustav RH. Jer da to činite ne biste objavili da bi antifašističke udruge trebalo zabraniti. Hrvatska je demokratska zemlja, ako ste to propustili zapamtiti, izrasla na temeljima antifašizma. Hrvatska je članica NATO-a u čiju dušu je utkan antifašizam, Hrvatska je sastavnica EU koja čvrsto baštini ovaj cijelosvijetski projekat, a Vi biste ga zabranili. Baš lijepo odumirovljenog časnika HV.

Uz to želimo Vas podučiti da je Europa oslobođena od fašizma pod crvenom zvijezdom, da je Tito oslobodio Vaš i naš Zadar od fašizma, jer da to nije učinio Vi biste danas, možda, gologuz šetali Vašim dragim Zadrom. Uz to Titu je na ispraćaj došlo preko 130 predsjednika ili delegacija iz demokratskog svijeta čije oči ne možete zamazati niti najljućom kapulom. Sigurni smo da uz sve svoje greške koje je imao, nikada ne bi okretao svinju na ražnju, na kojoj bi prethodno napisao ime ljudskog stvorenja.

Na kraju, nismo Vas primijetili da reagirate na otvaranje spomenika ovih dana u Italiji u na kojem se svojata Zadar, Istra, otoci i Rijeka. Nismo Vas čuli da se glasate o spomeniku u Kanadi na kojem su imena nečasnih ljudi iz Hrvatske povijesti. A znadete li tko je reagirao? Mi antifašisti iz Zadra, Italije i Kanade. Niste reagirali niti na micanje spomen-ploče Hrvatskim domoljubima koja je bila na Muraju. Ovime Vam ne želimo insinuirati da ne volite Hrvatsku, ne daj Bože, ali smatrali smo da biste trebali o tome nešto reći, a ne izmišljati i vrijeđati, pa ako hoćete i kaljati časnu uniformu časne hrvatske vojske.

Ovime bismo završili, bez namjere da se s Vama više dopisujemo, jer tko zna što ćete Vi pročitati, a da nigdje ne piše, pa bi možda Vaš sljedeći korak bio boca po glavi.

Želimo Vam dug život i dobro zdravlje.

S poštovanjem.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista GRADA ZADRA.

Može li se izliječiti društvo koje je godinama smišljeno kontaminirano povijesnim revizionizmom, mržnjom netolerancijom i podjelama?