fbpx

Na Molatu ljude napada pomahnitali gnjurac

Četiri napada gnjurca na ljude zabilježena su zadnjih nekoliko dana na otoku Molatu, piše Zadarski.hr.

Svi napadi dogodili su se u uvali Lučine u mjestu Molat, a zadnji poznati dogodio se u ponedjeljak ujutro, kad je gnjurac kljunom umalo iskopao oko jednom Zadraninu koji je s obitelji bio na kupanju.

“Izronio je iz mora pored mene i kljucnuo me u lijevo oko. Srećom, ozlijedio mi je samo kapak, ali malo je trebalo da izgubim oko. Upravo ste me dobili dok idem liječniku, koji će mi reći trebam li ranu zašiti, jer mi je oko jutros nateklo”, rekao je napadnuti čovjek.

Prije njega gnjurac je tako napao i njegovu četveroipolgodišnju kćer. Izronio je iz mora pored nje i kljucnuo je za nos.

“Na otoku sam saznao za četiri napada. Najprije je napadnut jedan gost iz Italije, onda jedna kupačica te moja kćerka i ja. Gnjurci su inače zaštićena vrsta i bježe od ljudi. Što se sada događa, ne znam. Gnjurci u toj uvali love sitnu ribu. Mislim da je za sve napade ‘odgovorna’ samo jedna ptica. Što mu se dogodilo, ne znam. Možda je slijep, možda je bolestan, ne znam. Odmah nakon napada nazvao sam odgovorne službe. Ni one nisu na čistu tko i što treba u ovakvim situacijama poduzeti”, smatra napadnuti Zadranin, koji je nakon napada nazvao veterinarsku službu, koja ga je uputila na komunalno redarstvo, odakle su ga pak uputili na Institut za oceanografiju u Splitu.

“Gnjurci su zaštićeni i kod ovakvih napada, kao i kod bijesnih lisica, ili nekih drugih divljih životinja, nitko ne zna tko je nadležan da nešto poduzme. Na Molatu, naime, nema lovačkog društva koje inače radi odstrel takvih divljih životinje, no ne znam je li to rješenje”, zaključuje.