fbpx

Od ponedjeljka nove osobne iskaznice, služit će i kao putovnice i zdravstvena iskaznica

U ponedjeljak, 2. kolovoza, počinju se izdavati nove elektroničke osobne iskaznice. Nova osobna imat će biometriju, a služit će kao putovnica, ali i zdravstvena iskaznica. Imat će i svoju digitalnu inačicu na pametnim telefonima, te pristup svim uslugama sustava e-građani, od najniže do najviše razine sigurnosti. Vrijedit će pet godina.

Osobne iskaznice ne treba mijenjati prije datuma isteka koji je na njoj naznačen, a prema posebnoj odluci koja je donesena zbog koronavirusa, osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. vrijede bez obzira na datum isteka na osobnoj, i to najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je, na sjednici Vlade, otkrio nove detalje oko nove osobne iskaznice.

“Ova biometrijska isprava ima status i putne isprave i jednako je vrijedna putovnici. To će omogućiti jednostavniji i brži prolaz graničnih kontrola unutar EU-a, kao i u zračnim lukama. Osim toga, e-osobna objedinjava zdravstvenu i osobnu iskaznicu, neće se morati imati odvojene iskaznice. U tu svrhu su IT službe MUP-a i HZZO-a izvršile povezivanje sustava i primjenom web-servisa omogućili povlačenje matičnog broja osiguranika”, rekao je Božinović.

Dodao je da će se one moći koristiti i putem mobitela i tableta, a ne samo putem računala i čitača kartice, kao dosad. “Oni koji aktiviraju iskaznicu na e-kiosku više neće imati potrebu za kupnjom čitača, koji košta 50 kuna”, istaknuo je Božinović .

Svi oni, zaključio je, koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nisu obavezni podnositi zahtjev za nove e-osobne iskaznice dok im trenutne vrijede.

Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica, koje se izdaju bez roka važenja (odnosno, po novom Zakonu, s rokom važenja 40 godina) s navršenih 65 na navršenih 70 godina, a građani u toj dobnoj skupini i dalje mogu ishoditi osobnu iskaznicu s certifikatima, kao i bez njih.

Od 2. kolovoza na snagu stupa i Novi pravilnik o cijeni osobnih iskaznica kojim će one poskupjeti. Vađenje elektroničke osobne iskaznice koštat će 100 kuna za sve mlađe od 70 godina koji je vade bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka važenja.

Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna.

Stariji od 70 godini jedini su izuzeti iz ove cjenovne kategorije. Oni će osobnu iskaznicu s elektroničkim certifikatom plaćati 70 kuna, no to je 20 kuna više nego sada, s time da je dosad niža cijena vrijedila za one starije od 65 godina (iznosila je 49.50 kuna), a prema novim pravilima bi vrijedila tek za starije od 70 godina.

I drugi punoljetni građani su plaćali 20 kuna manje nego što će morati ubuduće (dosadašnja cijena je 79.50 kn), a za djecu do 5 godina života plaćalo se 60 kuna pa je najveći financijski udar na roditelje koji žele izvaditi osobnu malenoj djeci.

Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

Podsjetimo, Hrvatski je sabor u prosincu izmijenio Zakon o osobnoj iskaznici, a Ministartsvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica.