fbpx

Sigurnosni stručnjak: “Afganistan je postao tragedija epskih razmjera. Otvaraju se vrata teroristima, talibani će ukinuti sva prava koja su žene imale”

Sigurnosni stručnjak koji ima iskustvo misije u Afganistanu, izvanredni profesor Robert Mikac s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu komentirao je u Dnevniku HTV-a situaciju u Afganistanu.

Kazao je kako se radi o tragediji epskih razmjera i trebat će puno vremena da se analizira kako su talibani zauzeli veći dio zemlje bez otpora.

“Nestalo je sve u nekoliko tjedana”

“Jer sve ono što smo radili dvadeset godina, sada je nestalo u nekoliko tjedana. I postavlja se pitanje kako je to moguće. Bit će potrebno napraviti brojne analize za sadašnju misiju, ali i za sve buduće misije koje će se voditi u bližoj ili daljnjoj budućnosti”, poručio je Mikac.

Afganistan trenutno očekuje vrlo nemirno razdoblje, pitanje je kako će se talibanska vlast postaviti prema unutarnjim odnosima u samoj zemlji. Kako će reagirati prema regiji, a međunarodna zajednica za sada nema neka jasna rješenja i odgovore.

“Daljnja situacija ovisi o talibanima i o njihovim vanjskom sponzorima”

Predsjednik i njegov zamjenik su dali ostavke, te su napustili zemlju, daljnja situacija ovisi o talibanima i o njihovim vanjskom sponzorima.

“Samo o njima ovisi kako će se situacija razvijati u zemlji, ali i o okruženju, hoće li talibani dopustiti da Afganistan postane sigurna luka za teroriste, brojna otvorena pitanja su pred nama”, naglasio je izvanredni profesor.

“Ljudska prava bit će ugrožena”

Ujedinjeni narodi upozoravaju na teška kršenja ljudskih, poglavito ženskih, spominje se i zabrana rada. Mikac je istaknuo kako se može očekivati da će talibani ukinuti sva prava koja su žene, djevojčice imale, poglavito u pogledu obrazovanja i zaposlenja.

“Ljudska prava općenito, ne samo žena, već i muškaraca bit će puno niža nego u ovih dvadesetak godina. Očekuje velike migracije stanovništva, ne samo u okolne zemlje, već i u europske zemlje”.

“Ovo je poraz međunarodne zajednice”

Velika je odgovornost međunarodne zajednice, jer ovo što se dogodilo u Afganistanu je ustvari poraz međunarodne zajednice u toj zemlji.

Humanitarna kriza već postoji, ali uskoro se može očekivati i izbjeglička kriza.