fbpx

Yorgen Fenech, jedan o najbogatijih malteških ‘poslovnih ljudi’, optužen za ubojstvo novinarke Daphne Caruane Galizie

Yorgen Fenech, jedan od najbogatijih malteških ‘poslovnih ljudi’, optužen je za ubojstvo antikorupcijske novinarke Daphne Caruane Galizie, naveli su tužitelji u sudskim dokumentima podnesenima u srijedu.

Za sada nije još određen datum suđenja.

Fenech je uhićen u studenom 2019. pod optužbom za suučesništvo u ubojstvu. Tijekom prikupljanja dokaza prije suđenja izjasnio se da nije kriv.

Caruana Galizia ubijena je u eksploziji automobila bombe dok je napuštala svoj dom 16. listopada 2017. To je ubojstvo šokiralo Europu i pokrenulo pitanja o vladavini prava u toj najmanjoj članici Europske unije.

Fenech je bio na čelu poslovnog carstva koje je uključivalo nekretnine, uvoz i trgovinu automobilima. Također je bio na čelu konzorcija kojem je kontroverzno dodijeljen državni ugovor za izgradnju elektrane.

Caruana Galizia istraživala je moguću korupciju pri sklapanju ugovora kada je ubijena.

Trojica muškaraca optužena za podmetanje i postavljanje bombe uhićena su u prosincu 2017. Jedan od njih izjasnio se krivim u sklopu nagodbe i osuđen je na 15-godišnju zatvorsku kaznu. Druga dvojica čekaju suđenje.

Melvin Theuma, koji je priznao da je bio posrednik u zavjeri, predao je dokaze te je dobio pomilovanje. Rekao je da ga je Fenech zadužio da organizira ubojstvo.

Tužitelji zahtijevaju doživotnu kaznu zatvora za Fenecha, rekli su sudski dužnosnici. Fenech je uhićen 20. studenog 2019. godine, u trenutku kada se njegova jahta nalazila nedaleko od Malte u, kako policija kaže, pokušaju bijega s otoka.

Tadašnji malteški premijer Joseph Muscat, objavio je ostavku u roku od nekoliko dana nakon Fenechova uhićenja nakon što su otkrivene bliske veze između poslovnog čovjeka i visokih dužnosnika vlade.

Sam Muscat uvijek je nijekao zlouporabe položaja.

Provoditelji neovisne istrage o ubojstvu Caruane Galizie prošli su mjesec rekli da država mora snositi odgovornost za ubojstvo nakon stvaranja “kulture nekažnjivosti”.

16. listopada 2017. u 15 sati, dok se Daphne Caruana Galizia autom krenula od svoje obiteljske kuće u Bidniji, na sjevernoj Malti, eksplodirala je bomba postavljena ispod sjedišta.

Imala je 53 godine.

Posljednje riječi koje je napisala bile su: “Lopuže su posvuda. Situacija je očajna.”

“Kao temeljni stupovi bilo koje istinske demokracije, prava na slobodu izražavanja i informiranja moramo čuvati i braniti, ne samo novinari, već i cijelo društvo. Atentat na Daphne zauvijek je promijenio Maltu i doveo u pitanje to dragocjeno pravo koje uzimamo zdravo za gotovo, a koje je ključno kako bi mogli obavljati naš novinarski posao. Ne možemo i nikada nećemo prihvatiti živjeti u društvu u kojem bilo tko može ubiti novinara usred bijelog dana i izvući se s time”, stajalo je u priopćenju Društva novinara Malte kada se ni nakon dvije godine nije desilo ništa na rješavanju tog slučaja ubojstva.

Pritisak međunarodne javnosti, te organizacija među koiima su i Odbor za zaštitu novinara (CPJ), Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Opservatorij za zaštitu branitelja ljudskih prava ( zajednički program FIDH-OMCT) Reporteri bez granica (RSF) i Transparency International EU, nagnnali su malteške vlasti na djelovanje, pa je četiri godine nakon ubojstva optužen nalogodavac, spomenuti ‘biznismen’ s početka teksta.