fbpx

Bivši šef Vrhovnog suda oštro prema Mrčeli: “Rezultati su mu skromni, napredovao je zbog presude protiv Tuđmana”

Bivši predsjednik Vrhovnog suda RH Krunislav Olujić danas je gostovao na N1 televiziji, gdje se osvrnuo na problematiku izbora novog predsjednika tog suda. Prije nekoliko dana održana je Opća sjednica Vrhovnog suda na kojoj su razmatrani programi kandidata za idućeg predsjednika. Nakon sjednice priopćeno je da je najviše glasova, 39, dobio v.d. predsjednika Marin Marčela, koji od sredine srpnja vodi Vrhovni sud.

Za Radovana Dobronića, kandidata kojeg podržava predsjednik RH Zoran Milanović, glasala su četiri suca. Danas bi suci trebali dati obrazloženje Opće sjednice u kojem će pojasniti zašto podržavaju pojedinog kandidata. “Svi očekujemo to obrazloženje da vidimo kojim se motivima opća sjednica vodila kada je takvu drastičnu prednost dala Mrčeli”, kaže Olujić.

“Bojim se da ovog puta nije glasovala struka – odavno struka ne stanuje na Vrhovnom sudu, još od sredine devedesetih – jer kriteriji izbora nisu kriteriji vjerodostojnosti, nego stranačke pripadnosti i podaničkog mentaliteta”, rekao je Olujić, prenosi portal N1 televizije. Nekadašnji prvi čovjek Vrhovnog suda dodao je kako smatra da sudac Dobronić nudi promjene, za razliku od Mrčele, koji prema njegovom mišljenju nudi kozmetičke zahvate u postojećem pravosudnom sustavu.

‘Mrčela nema rezultate’

Olujić se tu nije zaustavio s kritikama na račun v.d. predsjednika. “Sudac Mrčela po svom iritantnom i arogantnom stavu percipiran je u hrvatskoj javnosti kao negativna osoba u pravosuđu. Kod njega ne postoje rezultati koji bi ga istaknuli kao potencijalnog kandidata Vrhovnog suda.

Mrčela je percipiran kao sudac Vrhovnog suda iza čijih skromnih rezultata postoji jedna jedina presuda – ona kada je kao sudac Općinskog suda donio oslobađajuću presudu u sporu ‘Tuđman protiv Ferala’, koja mu je omogućila brzi izbor za suca Županijskog suda i brzo napredovanje”, kazao je Olujić, dodavši kako je on osobno optužen da je odgovoran za pravosuđe koje je iznjedrilo suca poput Mrčele, zbog čega je, kaže, smijenjen.

Postupak je protuustavan

Krunislav Olujić je komentirao i izjave bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića, koji smatra da je Ustavni sud izveo ustavni puč proglasivši ustavnim izmjene zakona za proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda: “Ta procedura je protuustavna i donijeli su je pazarani Plenkovića. Cijeli postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda je kroz zakonske odredbe poprimio posve neustavan karakter.

Ovdje se ne radi o kandidatima, radi se o tome da je izvorna ovlast predsjednika RH je predložiti svog kandidata, a tek se onda radno tijelo Sabora i opća sjednica VS-a očituje i daje mišljenje”, istaknuo je Olujić, dodavši da je “riječ o drastičnom pokušaju HDZ-a da načelom klasičnog režima partije i države i ovoga puta patrijarh sudbene vlasti bude Plenković, a metropolit Mrčela”.

Olujić vjeruje da će problem biti riješen do kraja godine

U nastavku razgovora Krunislav Olujić je naglasio kako predsjednik Vrhovnog suda mora intervenirati u postupke imenovanja suca koji se moraju imenovati po stručnosti i vjerodostojnosti, a ne po kriteriju podobnosti. Smatra da si premijer Plenković ne može dozvoliti da nastupi ustavna kriza, pa vjeruje da bi najkasnije u četvrtom pokušaju, kandidat kojeg podržava Milanovića mogao proći. 31. prosinca, kada ističe Mrčelin mandat.

Mrčela, kao zamjenik predsjednika VS-a, ne može odrediti drugog suca jer tu ovlast nema, pojašnjava Olujić. “Plenković sa sebe treba skinuti stigmu ustavne krize koja bi nakon 31. pros mogla uslijediti”, dodao je. Navodi da bi postupak izbora mogao trajati još mjesec, mjesec i pol, pa vremena za četvrti javni poziv neće ni biti, a kandidata će biti sve manje, prenosi N1.

Izjavu je Olujić završio opisom svojeg iskustva sa sumnjivim pojavama u hrvatskom pravosudnom sustavu. “Kada sa završio na ulici, svoje mjesto našao sam u državnom odvjetništvu. Na Općinskom sudu sreo sam suce koji zaslužuju biti i suci Vrhovnog suda. S druge strane, neki anonimni suci odjednom su promaknuti, a struke i stručnosti kod tih osoba nema. Upravo iz tih razloga govorim da iza Mrčele ne stoji struka nego strah od promjena koje eventualno najavljuje sudac Dobronića”, poručio je Olujić.