fbpx

Državna agencija kojoj je svrha da kontrolira poticaje sad će platiti milijun kuna da im netko – kontrolira poticaje

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), administrativni protočni bojler za europske milijarde koje se prelijevaju hrvatskim poljoprivrednicima, raspisala je natječaj za “usluge stručne procjene dokumentacije” vrijedan oko milijun kuna s PDV-om. Iza ovog općenitog naziva, razvidno je iz troškovnika, krije se želja APPRRR-a da se detaljno pročešlja dio zahtjeva za isplatama i pripadajuća dokumentacija o javnoj nabavi, piše Telegram.

Dakle, Agencija koja zapošljava 736 radnika i čiji je osnovni posao “odobravanje zahtjeva, što uključuje administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu, izvršenje plaćanja te računovodstveno evidentiranje plaćanja”, potrošit će milijun kuna kako bi vanjski stručnjaci za javnu nabavu i građevinarstvo detaljno i na vrijeme provjerili je li 105 korisnika potpora za investicije u ruralnim područjima napravilo sve kako treba.

U APPRRR-u tvrde, ukratko rečeno, da ih jednostavno – nema dovoljno. Požalili su nam se kako obrađuju dvostruko veći broj projekata nego prije, a trenutačno ne mogu poslati u pomoć radnike iz drugih službi unutar Agencije prema Službi za javnu nabavu. Ne stignu, kažu, ni zaposliti “nove radnike brzinom i dinamikom” da sve obrade u rokovima. Pa je, logično, “predmetna javna nabava za usluge stručne procjene dokumentacije nužna”.