fbpx

HOĆE LI IŠTA OSTATI NA POLICAMA? Jana povlači svoja dva pića, predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u četvrtak potrošače o opozivu napitka “Jana Vitamin naranča happy” tvrtke Jamnica, zbog mogućeg sadržaja etilen-oksida.

Opozivaju se Jana Vitamin naranča happy u PET bocama od 1,5 litre s rokom trajanja 13.01.2022., te u PET pakiranju od 0,5 litre roka trajanja 20.01.2022.

Ovi proizvodi, koje na tržište stavlja tvrtka Jamnica plus d.o.o., povlače se iz prodavaonica kao mjera opreza zbog moguće prisutnosti u tragovima etilen-oksida u voćnoj bazi dobavljača.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu navodi da ti proizvodi nisu u skladu s europskim uredbama o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani.

Opoziv se odnosi isključivo na napitke u navedenim pakiranjima i rokovima trajanja, navodi se u priopćenju.

Stranice Ministarstvo poljoprivrede puna je objava o opozivima proizvoda gdje se kao razlog navodi pesticid etilen oksid koji se koristi u proizvodnji, a koji sada više nije u skladu s uredbom Europske komisije.

Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji kemikalija, među ostalim i antifriza. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. Budući da može oštetiti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazale i njegova kancerogena svojstva.

Etilen oksida nema u masovnom optjecaju. Slučajevi trovanja ovim spojem uglavnom su ograničeni na proizvodne pogone u kojima se on proizvodi, određeni broj ljudi mu je izložen kroz udisanje cigaretnog dima ili kroz medicinske i kozmetičke proizvode u kojima se on koristi kao sterilizator.

Etilen oksid se često koristi u kemijskoj, ali je zabranjen u prehrambenoj industriji.

Hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gdje je korištenje etilen oksida u prehrambenoj industriji dopušteno.

Španjolska agencija za hranu ovog je ljeta zatražila da sve članice EU odmah zabrane bilo kakvu prisutnost etilen oksida u hrani jer je opasan i u najmanjim količinama. Nakon savjetovanja sa stručnjacima i članicama, Europska komisija odlučila se na “usklađeni pristup” u provjerama i uklanjanju ovog rizika.