fbpx

KRAĐA DRVNE MASE! Hrvatske šume opustošile orintološki rezervat, Waitz od EU traži kazneni progon

Nakon što je tijekom srpnja posjetio Hrvatsku gdje je na poziv Zelenog odreda obišao devastirana šumska područja obuhvaćena ekološkom mrežom Natura 2000, europarlamentarac i supredsjedatelj Europske stranke zelenih Thomas Waitz pokrenuo je kampanju kojom želi upoznati europsku, ali i svjetsku javnost s razmjerima štete uzrokovane prekomjernom sječom šuma na područjima kojima upravljaju Hrvatske šume d.o.o. te traži sankcije za odgovorne. Izjavio je kako je šokiran viđenim!

Waitz je na poziv Zelenog odreda posjetio Hrvatsku 23. i 24. srpnja 2021., gdje je obišao tri lokacije po vlastitom izboru, koje su pod režimom međunarodne zaštite i kojima gospodare isključivo Hrvatske šume d.o.o. Nakon posjeta Posebnog zoološkog rezervata Varoški lug te Bilogore, obišao je Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka.

Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka je močvarno područje, stanište hrasta lužnjaka, poljskog jasena i mnogobrojnih životinjskih vrsta te jedno od najvažnijih ornitoloških staništa u Europi, koje je uvršteno na popis Ramsarske konvencije, a zaštićeno je i međunarodno eko mrežom Natura 2000. Povrh navedenog, rezervat je stanište i žutog mukača, žabe koja je na svjetskoj crvenoj listi najugroženijih vrsta.

Hrvatske šume d.o.o. su u širem, ali i najužem dijelu rezervata uz jezero, u samo desetak godina opustošile više od 3.000 hektara (30 milijuna kvadratnih metara) šuma.

Optužio Hrvatske šume

Vidjevši iz prve ruke ono na što Zeleni odred upozorava godinama, Waitz je nedvosmisleno optužio Hrvatske šume d.o.o. za pretjeranu sječu, ali i za cjelokupno stanje šuma u Hrvatskoj.

Smatra da je stanje katastrofalno te poziva Europsku komisiju da žurno reagira i zaustavi daljnje uništavanje šuma i prirodnih staništa u RH.

-Zeleni odred je u posljednje dvije godine u stalnom kontaktu sa Thomasom Waitzom, kojemu smo poslali na stotine dokumenata, karata, fotografija i filmova te brojne zračne snimke opustošenih šuma. O istome je obaviještena i Europska komisija, kojoj smo dosad poslali i dva vrlo detaljna izvještaja o ekocidu u Hrvatskoj, izazvano nesavjesnim upravljanjem od strane državne tvrtke Hrvatske šume d.o.o. Analizom službenih podataka izračunali smo da je u samo desetak proteklih godina, zahvaljujući gospodarenju Hrvatskih šuma d.o.o. na razini čitave RH nestalo oko 20 milijuna kubika drvne mase vrijedne više od milijardu eura, kažu u Zelenom odredu.