fbpx

Plenković se uplašio sudbine stranke Angele Merkel, potpuno odustaje od obveznih covid-potvrda?

Nakon uvođenja obveznih covid- potvrda za zdravstvene radnike podrška CDU-u, stranci Angele Merkel, strmoglavila se za čak 50 % u samo četiri tjedna. To je dovelo do gubitka demokršćana na nedjeljnim izborima i pobjede socijalista.

To je izgleda osvjestilo hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji pripada istom političkom korpusu kao i Merkel. Nakon što je najavio uvođenje obveznih covid-potvrda za 1. listopada, samo dva dana nakon izbora u Njemačkoj njihovo je uvođenje odgođeno bez novog definiranog datuma.

Kao razlog je istaknuto da resorna ministarstva još uvijek nisu dovoljno detaljno razradila upute za ustanove na koje se obveza odnosi, pogotovo kad je riječ o penalizaciji onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli covid. Kada će ministarstva obaviti posao – ne zna se.

I Marcon će vjerojatno proći jednako

Plenković je svjestan da sudbina stranke Angele Merkel u proljeće vjerojatno čeka i francuskog predsjednika Emanuela Marcona. I on je kao i Angela Merkel uvodio anti-korona mjere zabranjujući građanima slobodan ulazak u restorane i kafiće i dr. Zbog toga njegova stranka na lokalnim izborima gotovo više ne prelazi izborni prag. Na izborima u proljeće predviđaju mu potop.

I stranka austrijskog šefa države Sebastiana Kurtza doživjela je potop na lokalnim izborima u nedjelju. Izgubili su drugi po veličini grad u Austriji – Graz.

I inače proračunati Plenković zna da će i HDZ završiti isto ukoliko nametne obvezne covid- propusnice zdravstvenim radnicima i u sektoru socijale. Zato ne čudi povlačenje u posljednji čas.