fbpx

PRODANOVIĆ O SLUČAJU NJONJO: Policija je zloupotrijebljena da se zaštiti duševno stanje šefa sabora

Odvjetnik Čedo Prodanović gostovao je u emisiji Točka na tjedan N1 televizije.

Prodanović je komentirao nekoliko bizarnih slučajeva u hrvatskom pravosuđu. Jedan od njih je i smanjenje kazne silovatelju curice jer mu je braniteljski status uzet kao olakotna okolnost.

“To ne piše ni u jednom zakonu”

“To ne piše ni u jednom zakonu, ne postoji katalog olakotnih okolnosti, ali u zakonu su normirani neki elementi olakotnih okolnosti. Postoje okolnosti koje se tretiraju olakotnima, pa i braniteljski status. Može li se uspostaviti olakotna okolnost branitelj-silovatelj? Ja mislim da se ni branitelji ne bi složili da se njihovom kolegi iz rata tolerira da čini najstrašnije djelo”, rekao je Prodanović.

“U ovom slučaju uopće ukazivati na braniteljski status ja mislim da je neprimjereno”, dodao je.

“30 godina nakon NOB-a, da bi se netko pozivao na partizanski status i da mu se to prihvatilo, ne mogu zamisliti. Ovo predugo traje”, rekao je Prodanović.

O slučaju Njonjo

Komentirao je i slučaj Njonjo.

“Pitanje je predstavlja li nazivanje nekoga Njonjom ugrozu i, ako da, kako utvrditi koji je taj ugrozitelj i koje će se metode koristiti. Njonjo može biti vrijednosni sud, a u tom slučaju predsjednik sabora Gordan Jandroković može podnijeti privatnu tužbu”, rekao je Prodanović, dodavši da se u cijelu situaciju uključila država, “kao stariji brat”.

“Ja ne vjerujem da gospodin Jandroković ujutro kad pije kavu kaže svojim dečkima iz sigurnosti: ‘Znate li tko me danas zvao i što mi je rekao?’ On je o tome obavijestio organe sigurnosti, očito jer se osjeća ugroženo. Čim je on to našao za shodno obavijestiti, pokrenuo se represivni aparat, koji je imao niz drugih metoda na izboru prije nego što bi krenuo na represivniji način, što inače policija ne radi. Nije tako ažurna. Ovo nije ugroza štićene osobe. Ne treba se aktivirati cijela država da bi zaštitila predsjednika sabora jer on nije ugrožen”, rekao je Prodanović.

U suštini je zloupotrijebljena policija da bi se zaštitilo duševno stanje predsjednika sabora, smatra Prodanović.

“Neki su govorili da je to kazneno djelo, ja to ne mislim, ali jedna zlouporaba moći je apsolutno prisutna”, rekao je odvjetnik.

“Radi se o uvredi, ustvari, uz ogradu da se može procijeniti kao vrijednosni sud. Političari su baš zbog svoje pozicije dužni imati viši prag tolerancije prema uvredama. Ta pozicija u sebi supsumira i određeni rizik od javne kritike i vrijeđanja, a ne možete vi na svaki mig kritike reagirati kao uvrijeđena mlada”, rekao je Prodanović.

O predsjedniku Vrhovnog suda

Novinarka N1 ustvrdila je da navedeni slučajevi pokazuju da pred zakonom nisu svi ljudi isti. Upitala je svoga gosta može li novi predsjednik Vrhovnog suda išta promijeniti.

“On je sigurno simbolička figura, koja ulijeva određeno povjerenje u pravosuđe i u funkcioniranje pravosudnog sustava. Mrčela je rekao da pravosuđe ne treba revolucionara i ja smatram da ne treba Martin Luther da napravi reformu, ali je pitanje hoćemo li ostati na utabanim lošim stazama ili ćemo nešto mijenjati. Predsjednik suda kao osoba koja će se pojaviti može poduzeti i kao osoba i kao čovjek koji će aktivirati resurse i može sigurno unijeti određene promjene, određenu energiju u jednu više-manje uspavanu sredinu”, rekao je Prodanović.

“On može poduzeti mjere i organizacije, može poduzeti mjere kontrole nižih sudova, može inicirati propise, raditi na edukacijama na kojima će biti prisutni i vanjski profesori. Jedna proaktivna djelatnost suda može pokrenuti mehanizme pravosuđa koji su se malo uspavali”, rekao je Prodanović, dodavši da je osnovni uzrok loše percepcije pravosuđa njegov loš rad te da javnost to zna ili kroz vlastita iskustva ili kroz medije koji izvještavaju i o bizarnim slučajevima.