fbpx

RADNICI NA ŽMIRIĆIMA: “Ova zemlja nema vlasnika, zato nam ne treba ograda, a ne smijemo sa nikim pričati jer nam brani gazda!”

Aktivisti za životinje reagirali su danas vezano uz radove koji se odvijaju kraj Zadarskog azila gdje su bageri počeli čistiti teren i rušiti stabla. Aktivisti su se obratili portalu ZADARdanas te nam dali informacije koje su dobili od građevinskih radnika koje su zatekli danas na terenu.

Aktivisti za zaštitu životinja posjetili su jutros Zadarski azil i teren na kojem se izvode radovi te su pitali radnike zašto nije postavljena standardna ograda na gradilište te zašto nije istaknut natpis sa navedenim investitorom te izvođačem radova, što je udjedno i zakonska obveza. Radnici koje su zatekli na terenu rekli su im; “ograda nije potrebna jer zemljište nema vlasnika” (?!), tvrde aktivisti.

Na inzistiranje aktivista da objasne što onda konkretno rade na zemljštu, radnici odgovaraju kako im ‘gazda’ brani razgovarati sa ikim, te da oni samo rade svoj posao. Na pitanje o ‘gazdi’, radnici ne žele reći tko je ‘gazda’ te navode da je na njima samo da sve to sruše i počiste teren, tvrde aktivisti.

Na pitanje aktivista što će biti sa životinjama u azilu radnici odgovaraju; “ne znamo”, tvrde aktivisti.

Aktivisti navode kako se bageri kreću uz samu ogradu azila, te se boje za sigurnost životinja u azilu koje su vidno prestrašene.

Prema čestici koju smo pronašli na Katastru, azil se nalazi na navedenom terenu te je samo pitanje kada će ga bageri srušiti. Prema iskazu aktivista, radnici se ne žele izjasniti što će biti sa azilom i tko je “gazda”.

Prema neslužbenim saznanjima koja smo dobili navodni “gazda” je Zdravko Livaković, a službeni upisani vlasnik terena je tvrtka BMP ASSET d.o.o. u suvlasništvu Željka Petkovića i Matea Borojevića.

Čestica 766/44 na kojoj se sada nalazi Zadarski azil

Državni inspektorat tvrdi da je sve po zakonu

Portal Zadarski.hr postavio je pitanje Državnom inspektoratu i dobio odgovor: “Uvidom u sustav zemljišnih knjiga i katastra k.č.br. 766/44, k.o. Diklo po načinu uporabe vodi se dijelom kao šuma, a u Prostornom planu uređenja Grada Zadra ista se vodi kao neizgrađeni dio građevinskog područja. Predmetna katastarska čestica u vlasništvu je privatne osobe. S obzirom na navedeno tj. sukladno članku 39. stavak 4. Zakona o šumama gdje je propisano da se dozvola za krčenje šuma ne izdaje ako je šuma i šumsko zemljište privatnih šumoposjednika obuhvatom prostornog plana u građevinskom području, šumarska inspekcija Državnog inspektorata nije utvrdila povrede Zakona” – stoji u priopćenju Državnog inspektorata.