fbpx

S Njonjom se nije igrati, ako niste “odlikaš”…

Predsjednika Sabora Gordana Jandroković mnogi javno i privatno nazivaju Njonjom, a zašto mu je baš “pukao film” na turističkog djelatnika s Hvara koji ga je, navodno, tako nazvao u telefonskom razgovoru i, tvrdi, doživio salve uvreda i prostota s druge strane žice, nije posve jasno. Ali, veći je problem što je, do priopćenja MUP-a, šef Sabora nijekao, ergo, lagao da je prijavio policiji ležernog Hvaranina, možebitno baš za prijetnju!?

Ako je to učinio sam šef parlamenta, tada bi to bila zloupotreba represivnog državnog aparata, što je prava katastrofa za pravnu državu i demokraciju, a ukoliko je policija postupila po “službenoj dužnosti” temeljem, recimo, prisluškivanja Jandrokovićevih ili ( teoretski ) razgovora građanina s Hvara, tada smo u jednako velikim problemima. Je li policija ovim ishitrenim činom, izvan djelokruga njezinih ovlasti, htjela demonstrirati svoju lojalnost vlasti i štićenoj osobi, i je li time pokazala da nije samo pravosuđe HDZ-ovo?

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a i saborski zastupnik, otkrio je javnosti zanimljivu (ne)zgodu koju je doživio jedan “duhoviti” turistički djelatnik iz Starigrada na Hvaru kada je prije mjesec dana, u prigodi obljetnice Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, nazvao predsjednika Sabora kako bi mu, navodno, čestitao praznik. Taj mu je “vic” navukao policiju na vrat što je izazvalo konsternaciju i čestitara, i Beljaka i dijela javnosti.

Jandroković je, javlja N1, demantirao da ima bilo kakve veze s policijskim postupanjem u ovom slučaju, on je štićena osoba, kazao je, nikoga nije prijavio za prijetnju i nije mu jasno zbog čega je, čime potaknut, hvarski skiper i turistički djelatnik odlučio o tom slučaju javno progovoriti.

–Jandroković ne govori istinu- tvrdi Hvaranin.- Nije valjda da službe prisluškuju njegove privatne razgovore i da me temeljem toga policija zvala na obavijesni razgovor. Ne znam kako bi policija doznala da smo nas dvojica razgovarali da im Jandroković nije to rekao- izjavio je u Novom listu Hvaranin koji je zbog “Njonje” imao posla s policijom..

-Ja sam Jandrokovića nazvao kako bih mu čestitao Dan pobjede i on mi se isprva nije javio. Na tome bi i ostalo da on, jer je imao zabilježen moj propušteni poziv, mene nije naknadno nazvao. Ja sam samo rekao: ‘Dobar dan, gospodine “Njonjo”. Ništa više nisam uspio izgovoriti. Jandroković je odmah počeo vikati: ‘Nabijem te na k., idiote, majmune…’ Opsovao mi je majku, totalno me izvrijeđao i zatim prekinuo razgovor- ispričao je hvarski vicmaher, prenosi N1, pozivajući se na tri svjedoka koja su u trenutku razgovora bila s njim, a mobitel uključen na spikerfon, tako da i oni mogu čuti cijeli razgovor.

Samo nekoliko sati nakon spornog razgovora, policajci su mu uručili poziv na obavijesni razgovor u policijskoj postaji. Usput su ga obavijestili da ga je prijavila jedna starija gospođa iz Zagreba zbog prijetnje, a Jandrokovića nisu ni spomenuli. Ostao je u čudu kojoj je to on gospođi iz Zagreba prijetio, a sutradan u postaju nije otišao jer je imao već dogovorene profesionalne obaveze. Ali, ne ide to tako, pa ga je ujutro zaskočio osobno policijski inspektor iz Jelse, i s njim je u službenom vozilu obavio razgovor i u samo par minuta prepričao mu je svoju neslavnu komunikaciju s Jandrokovićem, i od tada s policijom više nije imao posla.

Policija se u pozivu Hvaraninu na obavijesni razgovor pozvala na članak 139. KZ RH koji govori o prijetnji. No, ” ja Jandrokoviću nisam prijetio, pa nisam blesav da sa svoga mobitela idem prijetiti predsjedniku Sabora“, tvrdi policijski tretirani građanin, koji, pak, ne osporava da ga je nazvao Njonjom. Tako ga je, kaže, ne jednom, uostalom, nazvao i predsjednik Milanović, tako ga nazivaju na portalima, i smatrao je da to Jandrokoviću i nije najveći problem. Jedan od njegova tri svjedoka već je dao iskaz policiji i potvrdio njegovu priču, pa iz svega, kaže, proizlazi da ga je netko lažno optužio za prijetnju predsjedniku Sabora.

MUP u priopćenju tvrdi da se radi o standardnom sigurnosnom protokolu kad su u pitanju štićene osobe, te da štićena osoba ne može utjecati na sigurnosne protokole, odnosno na postupanje ili nepostupanje policije. A što je najvažnije, potvrđuje da je prijava došla upravo od Jandrokovića…

-Tako u skladu sa sigurnosnim procedurama koje se provode prilikom provođenja mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora, policija obavlja sigurnosni pregled svih poštanskih pošiljki koje se unose u štićene objekte i prostore, a štićene osobe dužne su prijaviti svu komunikaciju upućenu prema njima s nepoznatih brojeva telefona, nepoznatih adresa elektroničke pošte i općenito iz nepoznatih komunikacijskih izvora. Nakon što se provede prethodno navedena procedura, nadležne stručne službe poduzimaju mjere i aktivnosti iz svog djelokruga rada s ciljem utvrđivanja mogućeg ugrožavanja štićene osobe- objašnjavaju u MUP-u, izbjegavajući reći izravno da je prijavu anonimnog poziva policiji podnio sam Jandroković.

Je li ga ponio osjećaj veličine i nedodirljivosti, je li zlorabio položaj i upregnuo policiju za osobne potrebe pokazivanja mišića nešto “lepršavijim” građanima koji misle da se na taj način mogu ( nekažnjeno) šaliti s njim?

Jest, jer iz Ureda predsjednika Sabora, radi “kontrole štete”, ispravljaju javne laži Jandrokovića koji je tvrdio da nije nikog prijavio policiji, kamoli za prijetnju. Sada, pak, iz njegova Ureda, naknadnom pameću konstatiraju da je Jandroković kao štićena osoba bio dužan prijaviti anonimni poziv, kao što stoji i u priopćenju MUP-a, pa je šef parlamenta i prijavio “anonimni poziv neprimjerenog adržaja”, ali ne za prijetnju.

Zašto šef Sabora, smatra li se do te mjere uvrijeđenim, ne vodi privatnu bitku na sudu zbog povrede časti i ugleda, jednako tretirajući sve one koji ga nazivaju tim posprdnim imenom, umjesto što diže policiju na noge? Ili misli da je to dozvoljeno samo “odlikašima”, a na obične smrtnike ekspeditivno šalje policiju, dokazujući bar njima svoju snagu i moć?

TRISportal