fbpx

SAD MOGU KRASTI NA VELIKO! Pod izlikom obnove Horvat podigao prag jednostavne javne nabave

Ministar Darko Horvat govorio je nakon užeg kabineta Vlade o obnovi nakon potresa.

“Idemo u izmjene i dopune Zakona o obnovi s ciljem da oslobodimo građane troškova sufinanciranja konstrukcijske obnove, jer evidencija odnosno status imovinsko pravnih odnosa nakon toga i potrebe ili mogućnosti upisa hipoteke u ovom trenutku iziskuje previše vremena i resursa službenika koji na tim poslovima rade”, kazao je.

“Građani svih pet županija odnosno Grada Zagreba i četiri županije neće morati participirati sa 20 posto u konstrukcijskoj obnovi”, obećao je i najavio da će se uvesti europski prag jednostavne javne nabave:

“A to znači da se dosadašnji prag jednostavne javne nabave od 200.000 kuna plus PDV podiže na 1,3 milijuna kuna. Isto tako i prag od 500.000 plus PDV kuna na 39,3 milijuna kuna.”

Dodao je da će svaka katastarska čestica biti obuhvaćena pojedinom javnom nabavom.

“Veliki broj oštećenih objekata nisu postojeći, nisu upisani u zemljišnu knjigu niti u katastar”, rekao je i to.

Na to je odmah reagirala zastupnica MOST-a Marija Selak Raspudić.

-Umjesto da je konačno počeo obnavljati kuće oštećene potresom, predložnim izmjenama Zakona o obnovi ministar Horvat pokušava legalizirati korupciju u građevinskom sektoru.

U potpunosti je neprihvatljivo dizanje pragova javne nabave s 500.000 na 39 milijuna kuna.

Naša je obaveza zaštititi javni interes i transparentnost trošenja javnog novca. Nećemo pristati da se obnova provodi bez javne nabave i kontrole DKOM-a!, rekla je Selak Raspudić.

Horvatu uskoro neće na putu svojim kritikama stajati ni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

Mediji su najavili njegovu smjenu.

-Sudbina Damira Vanđelića ovisi o njemu samome. Ili će se baviti politikom, ili obnovom, komentirao je danas ministar Horvat.