fbpx

TOMAŠEVIĆ O ZATEČENIM FINANCIJAMA: Stanje stvarno nevjerojatno, trebat će godine za stabilizaciju…

Čini se kako su i oni koji su godinama prozivali i kritizirali zagrebačke vlasti na čelu s pokojnim M. Bandićem za štetne projekte i netransparentno trošenje gradskog novca također zaprepašteni stanjem u tzv. gradskoj blagajni, ako se takvo što može tako nazvati. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je financijsku situaciju u Gradu rekavši da je “stanje koje su zatekli stvarno nevjerojatno”.

-To je fiskalna neodgovornost bez premca. Ići u proračun u predizbornoj godini gdje samo fiktivno prikažete prihode od prodaje tri vrijedna zemljišta a to zapravo ne namjeravate napraviti jer nijedan potez prošla gradska vlast nije napravila da se doista ta zemljišta i prodaju. To je zapravo bilo zeleno svjetlo za predizbornu potrošnju od milijardu kuna, a na kraju je revizija pokazala da su planirali potrošiti milijardu i pol kuna više od prihoda koje imaju”, rekao je Tomašević za HRT.

“Svi napori koje smo imali posljednjih mjeseci oko ušteda, unatoč tome što smo preuzeli grad u polovici godine, kada je potrošena većina novca, našli smo 400 milijuna kuna ušteda. No te uštede su otišle na nove financijske kosture, primjerice 80 milijuna kuna za ZET, 100 milijuna kuna za održavanje cesta, 15 milijuna kuna koje i dalje fale za isplatu naknada za roditelje-odgojitelje, iako smo zaustavili nove prijave”, dodao je gradonačelnik.

Na pitanje je li sada ovaj rebalans proračuna realan rekao je da jest i da je to sada transparentni prikaz.

” Što se tiče toga prihode od prodaje imovine smo maknuli budući da to nije realno da se to može napraviti do kraja godine. S druge strane smo realno prikazali i troškove koji su se pojavili. Sada odmah ide i planiranje proračuna za iduću godinu koji mora biti realan”, kazao je gradonačelnik.

Dodao je kako novi proračun mora biti manji što se tiče rashoda.

Upitan koliko će vremena trebati za financijsku stabilizaciju Zagreba rekao je kako će sigurno za to trebati godine.

“Već 2019. godine bio akumulirani gubitak grada 1,3 milijarde kuna. Onda se u 2020. ušlo u godinu covida-19, godinu potresa. Izglasalo se da će se gubitak početi vraćati ne od 2021. nego tek od iduće godine po 300 milijuna kuna godišnje. Onda je još prošla vlast i HDZ to izglasao i dao zapravo zeleno svjetlo za predizborno trošenje s planiranim deficitom od dodatnih 1,5 milijardi kuna”, rekao je Tomašević.

Nije poznato hoće li itko ikada odgovarati za štete načinjene generacijama Zagrepčana.