fbpx

UVOĐENJE GRAĐANSKOG ODGOJA Zagreb kao Rijeka, a ostatak Hrvatske ostaje, neodgojena, zapuštena provincija?

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je danas uvođenje građanskog odgoja u škole, kao dio programa iz predizbornog paketa Možemo! i lijevo-zelene koalicije. Ova je najava dvostruko dobra vijest, jer pokazuje da Tomašević ispunjava obećanja koja je dao biračima, ali i zato što će napokon i djeca u metropoli imati Građanski odgoj kao dio civilizacijske obrazovne stečevine vrlog novog svijeta, piše TRISportal

Odavno nije dovoljno osigurati djeci samo besplatne udžbenike, pa tko voli nek’ izvoli, treba ih odgajati i kao odgovorne, osviještene, tolerantne i informirane članove zajednice u kojoj će homofobija i ksenofobija, zadrtost i govor mržnje biti doista tek na razini incidenta.

Tomašević je javnost izvijestio da kreću aktivnosti na pripremama za uvođenje građanskog odgoja u škole, kao izvannastavnog programa, kao svojevrstan model za tranzicijsko razdoblje. U međuvremenu, Gradski ured za obrazovanje, kako je kazao, uputio je u sve škole upit o uvođenju građanskog odgoja kako bi se testirao interes među učenicima i nastavnicima, odnosno roditeljima, za taj predmet. Cilj je njegovog tima na čelu Grada da već ove godine krene nastava makar u školama koje su pokazale zanimanje za građanski odgoj kao dio školskog programa, zasad kao izvannastavne aktivnosti.

Oporba u Zagrebu već u najavi vidi pokušaj ideološke indoktrinacije učenika, prigovara se gradonačelniku izostanak informacija makar o elementarnom sadržaju predmeta, a kako se izvođenje nastave neće posebno vrednovati i plaćati nastavnicima, mnogi sumnjaju u kvalitetu takve nastave i motiviranost onih koji bi je trebali provoditi. Naposljetku, ostaje pitanje što s ostatkom Hrvatske, zar je sve ostalo zapuštena provincija koja može ostati i građanski neodgojena…

Prođe li ovaj ekspresni Tomaševićev naum, Zagreb neće biti prvi grad u Hrvatskoj s građanskim odgojem u školama, jer, još od školske 2016./ 2017. Grad Rijeka je za učenike viših razreda osnovne škole uveo taj predmet kako bi promicao nenasilje, toleranciju i solidarnost, te razvijao kod djece sustav vrijednosti koji se temelji na prihvaćanju različitosti i uključivosti, radu za opće dobro i senzibiliziranosti prema drugima.

Građanski odgoj u riječkim školama se provodi također kao izvannastavna aktivnost, po modelu vrlo uspješnog programa “Moja Rijeka” , a Grad je za potrebe uvođenja tog predmeta izradio i priručnik za učenike.

Zasad se nastava izvodi jednom do dva puta tjedno, u višim razredima osnovne škole ( od 5. do 8. ) s maksimalnim fondom od 70 sati godišnje . Školska 2015./ 2016. je bila eksperimentalna, pripremna, i tijekom nje je izrađen priručnik za učenike petog i šestog razreda koji se kasnije nadopunjavao i unaprijeđivao.

U 2017./ 2018. riječke škole ponudile su učenicima sedmih i osmih razreda novi priručnik pod naslovom “Učenici građani: informirani, aktivni i odgovorni” , a ti su priručnici prvi te vrste u Hrvatskoj. Rijeka ih je dala prevesti i na talijanski kako bi obuhvatili što veći broj učenika, a podijelili su ih besplatno svim školama koje su pokazale interes za ovaj program. Učenicima su namijenjeni priručnici, nastavnicima smjernice za provođenje nastave iz građanskog odgoja, a za one koji će provoditi nastavu iz tog predmeta organizirana je i posebna edukacija.

Riječki model mogao bi biti ogledni za cijelu državu, a s obzirom da je ponikao iz jedne izrazito tolerantne sredine, za nadati se da bi pozitivno djelovao i na ostale dijelove Hrvatske . Jer, građanski odgoj u školama put je ka kvalitetnijem i zdravijem društvu, a djeca će društvu ( zajednici ) vratiti jednog dana svojim proaktivnim, odgovornim djelovanjem razmjerno onomu koliko je društvo u njih uložilo.

Ovih je dana jedan ogorčeni građanin Zagreba, nezadovoljan nesposobnošću države u saniranju posljedica razornog potresa iz ožujka 2020., rekao kako ljudi napuštaju Zagreb i sele u Rijeku. Vjerojatno ne baš slučajno u Rijeku…