fbpx

Zadarska Fina zaposlila direktora bez provedenog natječaja, na novinarski upit odgovorili: ‘Nemamo komentara’

Portal Index došao je do informacije da je direktor zadarske Fine Darko Dušević na svoju funkciju zasjeo bez ikakvog natječaja koji je Fina dužna za to radno mjesto provesti. Naime, prema pisanju zadarskih medija Dušević je u veljači 2018. imenovan vršiteljem dužnosti direktora do okončanja internog natječaja, no natječaj koji se tada spominjao novinari Indexa nisu uspjeli pronaći. Stoga su se odlučili obratiti samoj Fini te doznati ima li u tom slučaju nepravilnosti.

“Je li točno da je u Fininoj podružnici u Zadru 2018. godine bez natječaja zaposlen direktor Darko Dušević? Je li proveden interni natječaj? Je li proveden vanjski natječaj? Ako jesu, kad su provedeni (postoji li neki dokaz za to)?..” pitanja su koja je novinarka Indexa poslala Fini. Odgovor državne tvrtke naprosto je senzacionalan: “Poštovana, nemamo komentara. S poštovanjem, Irena Svalina, FINA”.

Iako su, pišu, podsjetili kako uopće nisu tražili komentar već odgovor, odgovora i dalje nije bilo pa su informaciju, pišu, pokušali doznati i od samog direktora Duševića, no do njega također, navode, nisu uspjeli doći. Na sve to požalili su se povjereniku za pravo na pristup informacijama. A onda je uslijedio obrat.

Novi odgovor

Nakon odgovora da nemaju komentara iz Fine su ipak poslali još jedan e-mail. U njemu stoji: “Na pitanje koje ste poslali u vezi zapošljavanja gospodina Darka Duševića, direktora Podružnice Zadar, ovim putem Vas obavještavamo da je gospodin Dušević zaposlen u Fini od 1998. godine., s prekidom od 2010. – 2012. kada je bio zaposlen kao voditelj u Fini GS u Zadru, nakon čega se ponovno vraća u podružnicu Fine Zadar do današnjeg dana. Članak 5. st., 2. Kolektivnog ugovora podrazumijeva da, ukoliko je radnik ranije radio u Fini, poslodavac nema obvezu raspisati interni natječaj za njegovo zapošljavanje na drugo radno mjesto, posebice ako se radi o dugogodišnjem radnom odnosu tijekom kojeg je poslodavac dovoljno upoznao stručnost i sposobnosti dosadašnjeg radnika”.

Nadalje su pojasnili što u takvim slučajevima mogu učiniti: “U takvim slučajevima može se izravno ići na sklapanje ugovora o radu s takvim radnikom (napredovanje). S obzirom da je gospodin Dušević po svim kriterijima udovoljio zahtjeve poslodavca za radno mjesto direktor podružnice, nije postojala potreba za raspisivanje internog natječaja – što je u skladu s Kolektivni ugovorom, kako smo već naveli.”

Index, pak, napominje kako su odgovori Fine nešto ranije bili drugačiji. U njima je stajalo, piše Index da “Pravilnik o zapošljavanju Financijske agencije propisuje da se za svako radno mjesto treba provesti natječaj”. Također su naveli kako je Fina GS “tvrtka kćer Financijske agencije, drugim riječima zaseban pravni entitet”.