fbpx

Cijena nafte nezaustavljivo raste

Cijene nafte su nastavile rast koji su bilježile i prije vikenda te tako dosegnule višegodišnje maksimume, što je rezultat nesrazmjera ponude i potražnje na globalnoj razini te jačanja potražnje za gorivom u SAD-u i šire, dok se gospodarstva oporavljaju od pada izazvanog pandemijom.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila 64 centa viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 86.17 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 84.51 dolar.

Cijene na oba tržišta prošlog su tjedna zaključene s blagim porastom unatoč rastućem broju slučajeva koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu i istočnoj Europi, što nagovještava potencijalno tešku zimu.

Američka investicijska banka Goldman Sachs priopćila je da bi snažan oporavak globalne potražnje za naftom mogao potaknuti rast cijena na londonskom tržištu iznad njene prognoze za kraj godine od 90 dolara po barelu.

Nakon više od godinu dana smanjene potražnje za gorivom, potrošnja benzina i destilata ponovno je u skladu s petogodišnjim prosjekom u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču goriva.

U međuvremenu su američke energetske tvrtke prošlog tjedna smanjile proizvodnju na naftnim i plinskim platformama prvi put u sedam tjedana iako su cijene nafte rasle, priopćila je u petak tvrtka za energetske usluge Baker Hughes.

Cijene nafte također su podržane zabrinutošću zbog nestašice ugljena i plina u Kini, Indiji i Europi, što je potaknulo energetski prelazak na dizel i lož-ulje.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 83.42 dolara, što znači da je neznatno poskupio u odnosu na prethodni dan trgovanja.