fbpx

DETONACIJE U DALMACIJI Nije serija potresa nego vojska vježba bombardiranje na moru

Mnogi se jučer i danas na širem području Dalmacije, a posebice na srednjodalmatinskim otocima i duž obale potezu od Splita, preko Šibenika do Zadra, pitaju kakve to detonacije čuju i što to trese. Neki su isprva pomislili kako je u pitanju potres, no kako su se detonacije nastavile i kasnije, nije im bilo jasno o čemu se radi. Građani su se jučer raspitivali u centrima za obavješćivanje no nisu ni oni znali o čemu se radi.

Inače, gotovo svake godine u ovo doba održavaju se vježbe gađanja u šibenskom akvatoriju, unatoč činjenici da se tuda odmara i plovi jako veliki broj nautičara, a duž obale i dalje boravi priličan broj turista. No jučer ujutro nije bilo nikakve službene obavijesti o vježbama bombardiranja na stranicama MORH-a.

Obavijest se ipak pojavila kasnije, dugo nakon što je ta vježba počela. Nije jasno zbog čega MORH vježbu nije najavio danima prije, a kako bi se na vrijeme o tome obavijestilo građanstvo i druge relevantne službe, a potom i nautičari itd.

-Radi se o planskoj aktivnosti u cilju utvrđivanja funkcionalne ispravnosti i mjerenja unutarnjih i vanjskih balističkih značajki streljiva. Pripadnici Hrvatske vojske će od ponedjeljka, 25. listopada do petka, 29. listopada 2021. od 8.00 do 17.00 sati na vojnom poligonu “Zečevo” Rogoznica, provesti nadzorno tehničko gađanje streljivom iz pričuva Oružanih snaga Republike Hrvatske. Za potrebe provedbe sigurnosnih mjera, Hrvatska ratna mornarica će provesti osiguranje zone zabrane plovidbe u akvatoriju vojnog poligona “Zečevo” Rogoznica, oznaka: LDTS 22 (stara oznaka: LD (R) 17 ŽIRJE) u koordinaciji s Pomorskom policijom PU šibensko – kninska i Lučkom kapetanijom Šibenik dok će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo osigurati zonu zabrane letenja iznad akvatorija. – vele u MORH-u.