fbpx

DONOSIMO POPIS SURADNIKA Bili su uz Sanadera dok je pljačkao Hrvatsku

Vrhovni sud je danas djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media. HDZ mora zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki platiti 3.5 milijuna kuna kazne, a bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna je s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Sanader će, osim blaže kazne, državi po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda morati vratiti 14.9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1.25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Osuđeni i Sanaderovi suoptuženici

Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a, ali i te stranke koja će uz 3.5 milijuna kuna kazne državi morati vratiti i 14.6 milijuna kuna nepripadne koristi, u studenome 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić sada je i pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, blagajnica Branka Pavošević je osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca. HDZ je osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14.6 milijuna kuna u proračun.

Jedino je glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku dobio uvjetnu kaznu odlukom zagrebačkog Županijskog suda, a koju je danas potvrdio i Vrhovni sud, oslobođen optužbe.

Plenković: Mi s onim što se tada zbivalo nemamo veze

Premijer Andrej Plenković danas je rekao da ne prihvaća bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke. Poručio je da neće prihvatiti “etiketu Ive Sanadera niti bilo kakve kriminalne organizacije”.

Sanader je bio šef stranke i vlade, on je zlouporabio položaj, kaže Plenković.

“Mi s onim što se tada zbivalo, kada je riječ o aktualnom vodstvu i politici koju vodimo, osobito ja osobno kao predsjednik stranke od 2016. nemamo nikakve veze niti želimo preuzeti bilo kakvu vrstu odgovornosti za aktivnosti pojedinaca”, rekao je Plenković.

Plenković je, vrijedi zapaziti, u svom obraćanju javnosti istaknuo kako je on član HDZ-a postao tek 2011. godine. Ali brojni Sanaderovi suradnici iz njegovog prvog mandata od 2003. do 2008. godine te iz razdoblja od 2008. do ostavke 2009. godine i danas su aktivni političari, a neki od njih nalaze se na visokim javnim dužnostima.

Gordan Jandroković Njonjo

Politički uspon aktualnog predsjednika sabora Gordana Jandrokovića započeo je za vrijeme Ive Sanadera. Jandroković je 2003. godine izabran za zastupnika te je bio predsjednik dvaju saborskih odbora i voditelj saborskog izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatski sabor – Europski parlament. 2004. godine postao je član predsjedništva stranke.

Na sljedećim izborima 2008. godine također je izabran u sabor, no premijer Sanader imenovao ga je ministrom vanjskih poslova i europskih integracija. Jandroković je i u vladi Jadranke Kosor ostao na istom mjestu.

Nakon isteka mandata Jandroković je u svim sljedećim sazivima izabran za saborskog zastupnika, a 2016. imenovan je glavnim tajnikom HDZ-a.

Jandroković je na suđenju rekao da nije čuo za crni stranački fond, a da je za Fimi mediju prvi put saznao 2009. iz medija. Osobno je tek naknadno utvrdio da su s Fimi medijom radili 2008. godine, rekao je . Tada im je za dvije konferencije i rokovnike isplaćeno je 70 tisuća kuna.

“Provjerio sam sa svojim suradnicima kako i zašto Fimi media. Rekli su mi da se radilo o manjim poslovima za koje nije trebalo raspisivati javni natječaj, da su uzeli više ponuda. Fimi media je bila konkurentna te su je zato odabrali”, svjedočio je Jandroković.

Predsjedništvo HDZ-a nije glasovalo o stranačkom financijskom izvješću, iako je moglo, pa formalno nije obavilo svoju zadaću, rekao je tada Jandroković.

Danas je predsjednik sabora i jedan od najbližih suradnika Andreja Plenkovića.

Branko Bačić

Sadašnji potpredsjednik HDZ-a i predsjednik HDZ-ovog Kluba Branko Bačić također je nacionalnu političku karijeru započeo u vrijeme Ive Sanadera.

Na izborima 2003. godine, kada je HDZ na čelu s Ivom Sanaderom pobijedio, izabran je u Hrvatski sabor, no ubrzo je postao državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka. I 2007. godine izabran je u sabor, no ponovo je imenovan za državnog tajnika u istom ministarstvu.

2008. godine postao je član predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, a nakon Sanaderovog odlaska nastavio je političku karijeru u saborskim klupama i stranci te je čak i svjedočio u procesu za koji su danas njegov nekadašnji šef i stranka osuđeni.

Bačić je na suđenju za aferu Fimi media potvrdio da je 2010. godine USKOK-u predao 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura. Bačić, koji je tada bio glavni tajnik HDZ-a, novac je dostavio USKOK-u nakon što je tadašnja premijerka Jadranka Kosor obavijestila Mladena Bajića da se taj novac već 10 mjeseci nalazio u HDZ-ovoj blagajni.

“Nakon što je Kosor obavijestila da smo u kasi našli taj iznos ja sam ga kao tajnik dostavio u Državno odvjetništvo”, rekao je Bačić.

Mladen Barišić je rekao da je taj novac stigao od donatora, a na sastanku Bačića, Barišića i Kosor dogovoreno je da novac ide u stranačku kasu. “Tim novcem nismo raspolagali”, kazao je Bačić na suđenju.

Bačić tvrdi kako su, nakon što je javnost saznala za aferu, procijenili da bi taj novac porijeklom mogao biti vezan za Fimi mediju te su novac predali Državnom odvjetništvu.

Tada je rekao i kako predsjedništvo HDZ-a od travnja 2008. do srpnja 2009., kada je on bio njegov član, nije obavljalo svoju funkciju odnosno vodilo financije stranke.

Na pitanje USKOK-ove tužiteljice tko je onda obavljao tu funkciju, Bačić je odgovorio – glavno tajništvo uz autoritet predsjednika stranke.

Branko Bačić danas je i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Dubravka Šuica

I politički uspon današnje potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice počeo je u vrijeme Sanaderovog HDZ-a.

Gradonačelnica Dubrovnika postala je 2001. godine, a tu je dužnost obnašala do 2009. godine. U tom periodu bila je i zastupnica u saboru sve do 2011. godine. Dvije godine kasnije izabrana je za zastupnicu u Europskom parlamentu.

U svibnju 2014. je ponovno izabrana s liste HDZ-a u Europski parlament, a prije dvije godine postala je potpredsjednicom EK.

Radovan Fuchs

I aktualni ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sudjelovao je u radu vlade Ive Sanadera. Fuchs je u razdoblju od 2004. do 2008. godine bio pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju, a od 2008. do 2009. godine bio je državni tajnik za visoko obrazovanje.

Nakon odlaska Ive Sanadera s mjesta premijera postao je ministar znanosti i obrazovanja. Kasnije je opet zasjeo na tu funkciju u vladi Andreja Plenkovića.

Kolinda Grabar-Kitarović

I Kolinda Grabar-Kitarović bila je ministrica u prvoj vladi Ive Sanadera. Do 2005. bila je na čelu Ministarstva europskih integracija te potom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. 2008. godine postala je veleposlanicom u SAD-u, a 2001. godine imenovana je za pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a.

2015. godine izabrana je za predsjednicu RH, a nakon što je izgubila sljedeće predsjedničke izbore povukla se iz politike.

Andrej Plenković smatrao je da je Kolinda Grabar-Kitarović idealan kandidat za predsjednicu te ju je podržao u njenoj utrci za drugi mandat. Izgubila je izbore.

Božidar Kalmeta

Bivši zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta bio je u obje Sanaderove vlade na mjestu ministra mora, turizma, prometa i razvitka, odnosno mora, turizma, prometa i razvitka u drugom mandatu. U kalmetinom ministarstvu je tada na mjestu državnog tajnika bio i Zdravko Livaković, desna ruka Božidara Kalmeta.

Kalmeta je mandat ministra nastavio i za vrijeme Jadranke Kosor do 2011. godine.

Ostao je u predsjedništvu stranke i ostao je aktivan u lokalnoj zadarskoj politici, a u narednim godinama protiv njega podignuto je nekoliko optužnica, no nikad nije osuđen.

Na posljednjim parlamentarnim izborima Kalmeta je osvojio 16.002 glasa i tako je sa zadnjeg mjesta na listi trebao ući u sabor. No to nije napravio. Kalmeta je danas predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zadarske županije.

Vladimir Šeks

Jedan od pionira HDZ-a Vladimir Šeks nakon pobjede na izborima 2003. godine postao je predsjednik sabora i na tom mjestu je ostao do 2008. godine kada je postao potpredsjednik sabora.

Do danas ima važnu ulogu u stranci, a njegov posinak Karlo Ressler izabran je u Europski parlament na listi HDZ-a.

Ivica Kirin

Aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin bio je ministar unutarnjih poslova u prvom sazivu vlade Ive Sanadera. 2007. godine podnio je ostavku zbog afere Vepar jer je uhvaćen u lovu s tada optuženim generalom za ratne zločine Mladenom Markačem koji je time prekršio pravila o kućnom pritvoru. No to mu nije puno naštetilo političkoj karijeri.

U svibnju 2008. vraća se na poziciju gradonačelnika Virovitice, a na to mjesto je izravno reizabran na izborima 2009. i 2013. godine. Peti mandat osvaja u prvom krugu izbora 2017. godine, osvojivši 60.50 posto glasova, a šesti u prvom krugu izbora 2021.

Predsjednik je gradskog odbora HDZ-a grada Virovitice, član središnjeg odbora HDZ-a i član županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije. Dakle, Plenković očito ima povjerenja u sposobnosti i ideje Ivice Kirina.

Ivan Šuker

Ivan Šuker bio je ministar financija u oba mandata Ive Sanadera.

No to ga nije spriječilo da bude saborski zastupnik u prošlom sazivu sabora. Dakle, Plenković je smatrao da je Šuker kvalitetan i sposoban kadar te ga je 2016. godine gurnuo u sabor.

Božidar Longin

Aktualni zadarski župan Božidar Longin koji je na suđenju HDZ-u i Ivi Sanaderu priznao kako je Branki Pavošević u torbi predao 36 tisuća eura po čemu je i dobio nadimak ‘torbar’. Longin je tada na suđenju kazao i kako za taj iznos nije dobio nikakvu potvrdu, a kasnije se pokušao izvući, odnosno lagao je kada je kazao kako je mislio da novac nosi u nekakvu “zakladu”. Naravno da Longinu nitko nije povjerovao, kao što mu i danas malo tko vjeruje.