fbpx

DUKIĆ PAO NA ISPITU LJUDSKOSTI: Inspekcijski nadzor potvrdio da su osam godina djeca sa teškoćama u razvoju diskriminirana u vrtićima Radost i Sunce!

Priopćenje za javnost gradske vijećnice SDP-a Danijele Vukoše prenosimo u cijelosti.


Inspekcijski nadzor MZOS utvrdio je nepravilnosti pri upisu djece s teškoćama u razvoju u gradske vrtiće Sunce i Radost do kojih je došlo i zbog Odluke o načinu i ostvarivanju prava na upis u dječje vrtiće Grada Zadar koju je potpisao gradonačelnik Branko Dukić. Odluka nije u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, a po mišljenju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slošnjak je i diskriminatorna.

Takva Odluka napisana je još 2013.g u Uredu za školstvo i obrazovanje Grada Zadra i do danas nije usklađena sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju i sa drugim propisima koji uređuju djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja.

Osam godina su djeca sa teškoćama u razvoju diskriminirana i zatvarana u njihova četiri zida.

Osam godina pročelnik Nekić, zajedno sa bivšim i sadašnjim gradonačelnikom, nije preispitao sadržaj Odluke koja je djeci s teškoćama u razvoju onemogućila jednake mogućnosti i temeljno ljudsko pravo na obrazovanje.

Što su radili članovi/ce Upravnog vijeća gradskih vrtića koje je imenovao gradonačelnik Branko Dukić u vrijeme dok su roditelji djece s autizmom obijali pragove vrtića, gradske uprave, Upravnog odjela za odgoj i školstvo? NIŠTA. Iako Statut vrtića članak 50 kaže da upravno oni razmatraju predstavke i prijedloge roditelja i skrbnika djece i drugih građana u svezi s radom Dječjeg vrtića.

Na stranu Statut i ovlasti Upravnog vijeća, ono što izjeda je da su ti ljudi pristali na šutnju i nebrigu koja košta 600 kuna naknade. Pristali su na naknadu za sram, a kad sve ovo prođe, a hoće, jedino što im preostaje je sram.

Kojim se to kriterijima gradonačelnik vodio kada je u Upravno vijeće gradskih vrtića imenovao osobe koje mogu šutjeti na nepravdu i kršenje zakona ?

Gradonačelnik Branko Dukić je ovakvim izborom pao na ispitu ljudskosti.

Gradonačelnik Branko Dukić je pao i na ispitu demokracije ne poštujući proceduru iz Zakona o sukobu interesa koja prethodi donošenju odluka o imenovanjima, a to je da gradsko vijeće predlaže članove/ce upravnih i nadzornih odbora.

Upravni i nadzorni odbori trebaju reflektirati volju građana, a ne volju gradonačelnika.

P.S.

U tijeku je natječaj za ravnatelja/ravnateljicu DV Sunce. Zanimljivo će izgledati odnos članova i članica ovako izabranog Upravnog vijeća i najboljeg kandidata/kandidatkinje.

Danijela Vukoša, gradska vijećnica SDP-a