fbpx

HRT I DALJE ŠTITI ZLOČINAČKU ORGANIZACIJU! Opozicija blokirala Sabor, na HRT-u vijesti iz svijeta

Hrvatska radiotelevizija sinoć je jedva pustila vijest da se opozicija ujedinila kao rijetko kad prije i faktički blokirala parlament, revoltirana HDZ-ovim oktroiranjem Roberta Šveba na mjesto generalnog direktora Hrvatske radiotelevizije. Ne samo da se opozicijski bunt dogodio kad HRT-ove kamere nisu bile uključene u sabornici nego je on i u kasnijim informativnim emisijama bio jedva popraćen.

Umjesto primjerene obrade informacije da je, na poziv Mosta, politički šaroliko opozicijsko društvo – od Marina Miletića i Nina Raspudića, preko Domagoja Hajdukovića, do Sandre Benčić – izašlo za govornicu i opstruiralo Švebovo ustoličenje, koje je, zahvaljujući podmazanoj glasačkoj mašineriji HDZ-a i koalicijskih partnera, trebalo teći rutinski, HRT je publici nudio manje stresne sadržaje.

Na četvrtom programu, specijaliziranom za informativne sadržaje, mogli smo gledati vijest o protestima u Bugarskoj, ali i o američkim problemima s migrantima, pa emisiju u kojoj nam je servirana znanstvena istina o hrvatskom risu, zanimljive priloge o podvodnoj robotici i, konačno, emisiju o ljudima treće životne dobi. Kad su konačno u 22 sata na red stigle desetominutne Vijesti, u njima su blokadi parlamenta pretpostavljene vijesti o vladinim mjerama ograničavanja rasta cijene energenata, a potom i reakcije opozicije i HDZ-a na dan staru informaciju o presudi HDZ-u. Negdje na polovici Vijesti opozicijska blokada dobila je čitavih trideset sekundi pažnje.

Na prvom su programu, pak, HRT-ovi majstori prešućivanja prikazali emisiju Otvoreno, u kojoj su presudu HDZ-u pomiješali sa stanjem u SDP-u, Domovinskom pokretu i Možemo, pa su na ćaskanje o tome pozvali komunikologe i politologe. Večer prije, na dan presude HDZ-u, Otvoreno je tematiziralo kosovsku krizu. Što je sigurno, sigurno je. O blokadi ni slovo.

O njoj je, potom, progovorio petnaestominutni treći Dnevnik. I to u 12. minuti. “Burno je bilo večeras u saboru”, otkrio nam je urednik Dnevnika Goran Brozović pa pustio nešto malo više od dvije minute slike i tona iz sabora s ulomcima iz govora istaknutih opozicionara. Prije toga potrošene su četiri minute iste emisije – dakle, dvostruko više – na ponavljanje dijela intervjua koji je Andrej Plenković dao za glavni Dnevnik, emitiran četiri sata ranije.

Podsjećamo, nakon što je bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić zatvoren u USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji provedenoj u srpnju, raspisan je novi natječaj za prvog HRT-ovca. Kao i obično, natječaj je poslužio samo kao alibi za izbor osobe po ukusu vladajućih, a u ovom je slučaju riječ o Robertu Švebu, kandidatu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Šanse mu nisu pomutili ni katastrofalan nastup pred nadležnim saborskim odborom ni činjenica da ima vlasničke udjele u firmi koja konkurira HRT-ovu sportskom programu.

Konačno, opozicija je ukazivala da ni tekst natječaja za izbor generalnog direktora nije regularan jer nije usklađen sa Zakonom o braniteljima.

Urednica Informativnog programa HRT-a je Katarina Periša Čakarun.