fbpx

Hrvati za SAD više ne trebaju vizu, ali trebaju POTVRDU, a može ih se i vratiti s granice

“Hrvatski državljani mogu u Sjedinjene Države putovati bezvizno uz prijavu putem Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja. Kroz dugotrajan proces morali smo ispuniti vrlo zahtjevne kriterije. Ovo je važno postignuće na korist naših građana i ispunjenje programskog obećanja. To je nešto što smo obećali na početku mandata ove vlade, to smo ispunili’, komentirao je ministar Davor Božinović formalno ukidanje viza za ulazak u SAD za hrvatske građane.

No, oni i dalje neće slobodno putovati u tu državu. Doduše za to im više neće trebati viza, ali će im trebati POTVRDA. Da bi je se dobilo potrebno je najmanje 72 sata prije polaska prijaviti se u sustav The Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

ESTA je sustav američke Agencije za carine i graničnu zaštitu (U.S. Customs and Border Protection) koji utvrđuje podobnost za ulazak u SAD. Taj sustave ne utvrđuje može li putnica ili putnik ući u SAD. ESTA samo prikuplja biografske podatke a pravo na ulazak utvrđuje se po dolasku u Sjedinjene Države. Odluku donosi časnik Agencije za carine i graničnu zaštitu.

Dakle, iako su ukinute vize te se osoba prijavila sustavom ESTA, i dalje postoji mogućnost da joj se po dolasku onemogući ulazak u SAD. Časnik Agencije ze carine i zaštitu granica nema obvezu argumentirati odluku osobi kojoj je onemogućen ulazak.

Znači, po sistemu viza, osobi kojoj bi bilo onemogućen ulazak u SAD to bi bilo priopćeno odmah u Hrvatskoj, odbijanjem vize. Sada će joj se to priopćiti tek kad plati avionsku kartu i doputuje u SAD. Američka služba za zaštitu granica tu odluke ne treba obrazložiti a Hrvatu preostaje kupiti novu avionsku kartu i vratiti se natrag.

Takav ‘povlašteni’ tretman vrijedi samo za ulazak u SAD u trajanju do 90 dana u turističke i poslovne svrhe.

Za sva ostala putovanja potrebno jei dalje tražiti vizu, primjerice školovanje ili trajniji boravak.

Za ministra Božinovića to je ‘veliko postignuće’ i ispunjenje obećanja HDZ-ove vlade.