fbpx

KAZNE ZA POLITIČARE Da je naš prijedlog u Zakonu, Plenković bi bio kažnjen zatvorom – kaže Grmoja

Uvodimo kazne za političare! Oni koji odbiju dostaviti dokumentaciju antikorupcijskim tijelima moraju kazneno odgovarati! Da je ova izmjena bila na snazi ranije, Andrej Plenković bio bi kažnjen kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina za nedostavljanje dokumentacije sa stranačke fešte u Helsinkiju u Finskoj.

Saborski zastupnik Nikola Grmoja danas je na konferenciji za novinare istaknuo kako je Klub Mosta predložio izmjene i dopune Kaznenog zakona kojima uvodi kažnjavanje državnih dužnosnika i osoba koje odbijaju dostaviti traženu dokumentaciju ili daju lažni iskaz pred radnim tijelima Hrvatskog sabora, te pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, stoji u priopćenju MOST-a koje prenosimo u cijelosti.

“Obzirom da dužnosnici nisu dostavljali dokumentaciju koju je od njih tražilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ili saborsko tijelo Antikorupcijsko vijeće, a time su otežali dokazivanje i donošenje odluka, odlučili smo predložiti da se izmjenom članka 306. Sprječavanje dokazivanja u Kaznenom zakonu, sankcioniraju oni koji tim tijelima ne dostave dokumentaciju.

Da je ova izmjena bila na snazi ranije, Andrej Plenković bio bi kažnjen kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina za nedostavljanje dokumentacije sa stranačke fešte u Helsinkiju u Finskoj. Tu je i primjer nedostavljanja dokumentacije vezano za postupak pred Antikorupcijskim vijećem, kada je Ministarstvo vanjskih poslova odbilo dostaviti putne naloge i nalaz inspektora Ministarstva vanjskih poslova vezano uz pronevjere u našem veleposlanstvu.

Tako bi kaznom zatvora bila kažnjena tadašnja ministrica Marija Pejčinović Burić i sadašnji ministar Goran Grlić Radman. Što se tiče kaznenog djela Davanje lažnog iskaza iz članka 305. Kaznenog zakona, također je riječ o iskazivanju pred saborskim radnim tijelom ili povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, a primjer je svjedočenje glavnog inspektora Ministarstva vanjskih poslova Damira Božića pred Antikorupcijskim vijećem, kada je njegov iskaz bio u suprotnosti s iskazom veleposlanika Josipa Pare. Ove izmjene itekako bi doprinijele odlučnijoj borbi protiv korupcije“, izložio je Grmoja.