fbpx

LOŠE PROGNOZE: Cijene bi se mogle stabilizirati tek do kraja 2022.

Cijene energenata su sve veće, a svima je jasno da će se poskupljenje energenata preliti i na poskupljenje krajnjih dobara i proizvoda.

Do kada će cijene ići gore, pokušala je dati odgovor ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je za HRT rekla da nije zahvalno predviđati. Naglasila je kako su i analitičari oprezni, no još uvijek mnogi vjeruju da je riječ o poremećaju koji nije dugotrajnog karaktera.

“Predviđa se da bi se cijene mogle stabilizirati do kraja 2022. godine, no treba reći da je to jako teško sa sigurnošću predvidjeti. Riječ je o poremećaju koji je prije svega uzrokovan COVID-om – poremetili su se lanci opskrbe, poskupljuje prijevoz, imamo poremećaj kod osiguranja radne snage. Valja motivirati ljude na cijepljenje jer to povećava dostupnost radne snage. Treći razlog, na koji ne možemo značajno utjecati, jesu klimatske promjene”, kazala je ministrica za HRT.

Mnogi se pitaju hoće li biti dovoljno hrane s obzirom na poremećaje na globalnom tržištu. Vučković je rekla da se radi o ozbiljnom pitanju o kojem svi trebaju voditi računa, i to ne samo kratkoročno.

“Svi se moramo pitati, do čega može dovesti porast temperature? Što će se dogoditi sa žitaricama i uljaricama, ako one 50 posto sudjeluju u prehrani čovjeka, a u siromašnom svijetu negdje sudjeluju i do 80 posto? To je zadaća pred našom politikom. Mi pratimo lance dobave, oni su za sada prilično stabilni.”

Ako govorimo o našoj samodostatnosti, ministrica Vučković je rekla da smo u vrlo malom broju namirnica i sirovina prehrambeno sigurni.

“To govore naše strateške analize, međutim poduzimamo niz mjera koje doprinose određenim pozitivnim pomacima. Prije svega bih istaknula Program ruralnog razvoja jer on donosi strukturne promjene. Investicije koje se plaćaju iz Programa ruralnog razvoja pokazuju se učinkovitim. Najznačajniji dio sredstava je išao u investicije za poljoprivredu, u razvoj mladih i malih poljoprivrednika i tzv. šumske mjere. Investicije donose napredak, one nisu dovoljne. Dohodovne potpore mi smo donekle izmijenili, a značajnije ćemo ih izmijeniti s primjenom 1. siječnja 2023. Analize su pokazale da bismo ostvarili cilj povećanja količine hrane, a održali kvalitetu, da moramo izvršiti određenu preraspodjelu dohotka. To je jedna potreba da bismo svi bili sigurniji i da bi taj kapilarni sustav funkcionirao”, kaže ministrica.