fbpx

Ministar Marić traži da se smanje marže na gorivo koje su 12 posto, dok država uzima preko 50 posto!

S obzirom na to da više od polovice maloprodajne cijene naftnih derivata čine porezi i trošarine, upravo tu se nalazi prostor gdje bi država mogla intervenirati – odnosno smanjiti neke od tih nameta, kako bi se otvorio prostor za sniženje cijena

Cijene energenata, plina i struje posljednjih mjeseci snažno rastu, a na kraju je došlo do porasta i cijena motornih goriva. Eurosuper i diesel gorivo preskočili su cijenu od 11 kuna za litru, što je izazvalo zabrinutost potrošača. Osim što visoke cijene goriva direktno utječu na popunjenost novčanika svih koji za svakodnevni prijevoz koriste automobile, one mogu potaknuti i dodatni val poskupljenja svih ostalih proizvoda i usluga.

Što se tiče moguće intervencije kako bi se smirio rast cijena, iz Vlade za sada stižu različite poruke. S jedne strane, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, u HRT-ovom Dnevniku izjavio da Vlada prati stanje, te da su, u slučaju daljnje eskalacije, spremni reagirati.

“Predsjednik Vlade je jasno dao uputu da analiziramo različite scenarije što činimo na razini ministarstva financija i ministarstva gospodarstva”, rekao je Ćorić.

Marić traži da trgovci smanje maržu koja je na benzin trenutno 12 posto…

Tržište naftnih derivata u Hrvatskoj liberalizirano je u veljači 2014. godine, kada je ukinuta formula po kojoj se izračunavala cijena naftnih derivata, te je ukinuto i ograničenje marže. Ali, s obzirom na to da više od polovice maloprodajne cijene naftnih derivata čine porezi i trošarine, upravo tu se nalazi prostor gdje bi država mogla intervenirati – odnosno smanjiti neke od tih nameta, kako bi se otvorio prostor za sniženje cijena.

No, ministar financija Zdravko Marić, prema pisanju Jutarnjeg lista, očekuje da trgovci smanje marže, koje su po njegovom mišljenju previsoke.

Trenutno je marža za Eurosuper 95, prema Marićevim riječima, 1,44 kune, što je oko 12 posto i to je nešto više u odnosu na uobičajene marže., No, samo trošarina na isti benzin iznosi 3,8 kuna, a država još dobije i Porez na dodanu vrijednost.

…dok država istovremeno uzima preko 50 posto

Prema analizi Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, maloprodajna cijena motornih goriva sastoji se od nabavne cijene, marže, trošarine (u kojoj su naknade za HŽ i ceste) i poreza na dodanu vrijednost. Nabavna cijena, prema toj analizi, ima udjel od 30 do 35 posto, trošarine oko 40 posto, a PDV dodatnih 20 posto. Na poreze i nabavnu cijenu trgovci, naravno, ne mogu utjecati tako da utječu jedino na maržu koja je tada, nakon liberalizacije tržišta iznosila oko pet do 10 posto.

O poskupljenju se danas oglasila i udruga Glas poduzetnika, koja od Vlade traži hitnu reakciju s ciljem smanjenja cijena, uz upozorenje da građani u Hrvatskoj trenutno plaćaju najskuplje gorivo u povijesti. Kažu da je opći rast cijena opterećenje za cijelo hrvatsko gospodarstvo i da negativno utjecati na standard građana.

Problem su i cijene struje i plina

Osim toga, posjetili su i na rast cijena električne energije i plina za gospodarstvo, što poduzetnicima predstavlja dodatno opterećenje. Podsjetili su i da je Hrvatska praktički jedina država u EU u kojoj su energenti za gospodarstvo skuplji nego za kućanstva.

Cijena energenata, prije svega električne energije i plina, bila je danas i na dnevnom redu Europske komisije, koja je donijela paket mjera za pomoć kućanstvima i poslovnom sektoru. Radi se o mjerama koje članice EU mogu poduzeti kako bi se ublažio učinak rasta cijena i ojačala otpornost na buduće šokove.

Kratkoročne mjere, koje bi se provodile na razini država članica odnose se na potporu dohotku kućanstava, državnu potporu poduzećima, kao i ciljana smanjenja poreza. Također, Europska komisija će razmotriti mjere za skladištenje energije i kupnju zaliha plina, te ocijeniti trenutačni model tržišta energije.