fbpx

NA PUTU IZLASKA IZ EU? Ustavni sud Poljske presudio da su njihovi zakoni iznad presuda Suda EU-a

Poljska je ušla u dosad najveću konfrontaciju s Europskom unijom, koja bi mogla imati dalekosežne posljedice ne samo za tu zemlju nego i za samu Uniju. Ustavni sud Poljske presudio je, naime, da su neki zakoni EU u suprotnosti s Ustavom te države. I da europski propisi i presude Suda Europske unije nemaju primat nad ustavnim zakonima Poljske.

Takva presuda ide izravno protiv jednog od temeljnih načela, zahvaljujući kojemu EU uopće funkcionira, a to je načelo supremacije europskih propisa nad nacionalnim propisima. To načelo večeras je, u priopćenju povodom presude u Poljskoj, imala potrebu naglasiti i Europska komisija.

– Proglašavanjem europskih ugovora nekompatibilnim s poljskim zakonima, nelegitimni Ustavni sud u Poljskoj doveo je zemlju na put prema Polexitu – komentirao je jedan od europarlamentaraca Europske pučke stranke, Jeroen Lenaers.

Ustavni sud Poljske smatra se u ostatku EU nelegitimnim jer je konzervativna poljska vlada provela niz političkih imenovanja njegovih sudaca. A Polexit bi bio poljska verzija Brexita, odnosno varijacija na temu prvog izlaska jedne države članice iz Europske unije.

A politička imenovanja sudaca u RH?

Zanimljivo je pritom da EU-u ne smetaju politička imenovanja sudaca Ustavnog suda u primjerice Hrvatskoj. Hrvatski premijer pokorno provodi naredbe iz Bruxellesa pa zato nema problema.

Primjerice, koliko je bivših političara HDZ-a i SDP-a među imenima hrvatskih Ustavnih sudaca: Miroslav Šeparović, Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Davorin Mlakar, Goran Selanec, Snježana Bagić, Andrej Abramović, Miroslav Šumanović, Branko Brkić, Josip Leko, Mario Jelušić, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

Jesu li oni politički imenovani?

No, vratimo se na Poljsku i za Bruxelles spornu odluku njihovog Ustavnog suda:

– Ovo je pravna revolucija – komentirao je Rene Repasi, profesor međunarodnog i europskog prava na Sveučilištu Erasmus u Rotterdamu.

– Doduše, riječ je o zarobljenom sudu, ali pravno govoreći, ovo je najdalji korak prema pravnom izlasku iz EU ikad usvojen od strane nekog nacionalnog suda – dodao je taj pravni stručnjak u komentaru na Twitteru.

Drugi mogu, ali Poljaci ne

Takvo tumačenje pokušao je opovrgnuti glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller, koji je rekao da su u nizu drugih država članica, od Njemačke, Francuske, do Danske i Španjolske, donesene odluke da je Ustav jači od zakona Unije.

– Poljski sud je rekao sličnu stvar – rekao je Mueller.

Ovome treba dodati da je podrška građana izlasku Poljske iz Europske unije najveće od kad se ta zemlja 2004. priključila Europskoj uniji.

– Ova presuda ne utječe na bilo koje područje u kojemu EU ima ovlasti izrijekom spomenute u ugovorima – dodao je glasnogovornik.

Odmazda

Iz Europske komisije poručili su da će o daljnjim koracima odlučiti nakon što analiziraju presudu, no sada je potpuno neizvjesno kako će Poljska dobiti novac iz fonda za oporavak od korona-krize, s čijim se odobrenjem odugovlačilo upravo zbog straha da je, kako kažu, kršenje vladavine prava u Poljskoj toliko očito da se poljskoj vladi ne može povjeriti dosad najveći iznos iz proračuna EU, koji je ionako dosad bio izdašan prema Poljskoj, jednoj od najvećih neto primateljica iz fondova Unije.

– Naš novac ne može financirati vlade koje se rugaju i negiraju zajednički uspostavljena pravila – komentirao je pučanin Jeroen Lenaers.