fbpx

PETRINJA: Opet nesavjesna, “fušerska” obnova, koja je zapravo – kriminalna

Stožer za ublažavanje posljedica potresa u Petrinji ove je subote analizirao dosadašnje aktivnosti u obnovi, i kako ubrzati proces, osobito nakon izmjena i dopuna Zakona o obnovi. Upozoreni su od mještana i na brojne nepravilnosti u procesu sanacije oštećenih kuća i nesavjesnost izvođača u obnovi. Ništa novo, jer od prvih dana katastrofe koja je pogodila Baniju bilo je onih koji su na ljudskoj tragediji nastojali profitirati. Država na tu beskrupuloznost nije reagirala na odgovarajući način, baš kao ni nakon rata…

Sada, pak, devet mjeseci nakon potresa, na pritužbe pojedinih vlasnika obiteljskih kuća na loše, nesavjesno izvedene radove, navodno su se u obnovi koristile stare cigle, neki obnovljeni krovovi već prokišnjavaju, šef Stožera, ministar Medved, priznaje da su zaprimili “nekoliko primjedbi” i da se “izvođači nadziru”.

Pozvao je građane da odmah prijave slučajeve nesavjesne obnove, jer su nedopustivi. S takvim izvođačima, obećao je, odmah će se raskinuti ugovori, i dvije godine neće moći participirati u radovima za državu. Zašto je država tako neodlučna u obračunu s kriminalom u obnovi? I zašto taj kriminal naziva “nesavjesna obnova” ?

No, hoće li Stožer, Vlada i parlamentarna većina, zatražili li se u ime prevarenih Banijaca osnivanje istražnog povjerenstva kako bi se ispitali i sankcionirali svi slučajevi neodgovornog postupanja u obnovi i zakidanja vlasnika obiteljskih kuća na materijalu radi osobne koristi, jednako lakonski odbiti takav prijedlog kao što su učinili i s inicijativom za osnivanje povjerenstva za istraživanje kriminala u poslijeratnoj obnovi koja je i glavni krivac ovako katastrofalnih posljedica u potresu? Vjerojatno.

Načelnik Stožera, Tomo Medved, izrazio je uvjerenje da će izmijenjenim Zakonom o obnovi na području Sisačko-moslavačke i drugih u potresu stradalih županija proces ubrzati i očekivani efekti u obnovi ostvariti. Nadležnost je preuzeo Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ( kao i nakon rata! ) koji je nadležan za konstrukcijsku i nekonstrukcijsku obnovu, izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, stambenih zgrada, i privremeni smještaj za one koji zbog oštećenja ne mogu koristiti svoje kuće i stanove.

Pohvalio se Medved i kako je na stradalom području dosad uklonjeno 378 objekata ( od toga 252 obiteljske kuće ), a obnovljeno je 618 obiteljskih kuća. No, da ne bi bilo zabune, riječ je mahom o objektima koji su imali zelene naljepnice, i minimalna oštećenja. Unatoč tome Medved smatra kako je napravljen veliki napor kako bi se uoči zime što veći broj stradalnika vratio u svoje kuće.

A još dva i pol mjeseca i navršit će se godinu dana od potresa koji je 29. prosinca pogodio Petrinju, Glinu, Baniju snagom od 6,2 prema Richteru, i od tada država nije uspjela baš nijednu jedinu kuću konstrukcijski obnoviti. Intervencije koje su obavljene na onih 618 obiteljskih kuća za koje ministar Medved kaže da su obnovljene, bile su puka građevinska kozmetika, sitni popravci koji su mogli i počekati, za razliku od ruševina koje treba ukloniti i graditi od početka. A u međuvremenu, njihovi vlasnici žive u kontejnerima, često bez sanitarnog čvora i – grijanja…