fbpx

Potvrđena presuda Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju u slučaju Ina-Mol

Ivo Sanader u zadnje vrijeme kolekcionira pravomoćne presude koje bi ga, kako je krenulo, mogle (za)držati u zatvoru- doživotno. Vrhovni sud je potvrdio presudu bivšem premijeru Sanaderu i bivšem šefu uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju u slučaju INA-MOL, za primanje, odnosno davanje mita, dakle, za korupciju na najvišoj, državnoj razini. Sanaderu je presuđeno šest godina zatvora, Hernadiju, kojem je suđeno u odsutnosti, dvije godine.

Kad se ovih šest pribroje uz onih sedam koje je ex-premijer i ex-šef HDZ-a već pravomoćno dobio za aferu Fimi media, te još šest u slučaju Planinska, koja je bila prva pravomoćna, to je već 19 godina zatvora. Hoće li Ivo Sanader, koji trenutno ima 68 godina i ozbiljno narušeno zdravlje, uopće više biti slobodan građanin?

Doduše, preostalo je sačekati još pravomoćne presude u dva predmeta protiv Ive Sanadera, HEP- Dioki i Hypo. U prvoj je bio oslobođen optužbi, nepravomoćno doduše, a u drugoj je, također nepravomoćno, dobio 2,5 godina zatvora. Moguće je i da mu se izrekne jedinstvena kazna zatvora za sve predmete koja, kako kaže sudac Ivan Turudić, ne može biti veća od 15 godina. A ima i mogućnost pomilovanja, odnosno uvjetnog puštanja na slobodu nakon održanog većeg dijela kazne. No, sve to za osuđenika Sanadera, koji je već sedam godina u zatvoru, nije nimalo utješno. Platio je ceh za sve korumpirane HDZ-ove prvotimce…

Vrhovni sud je u slučaju INA-MOL potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu koja je time postala pravomoćna, a Sanader proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela primanja mita, za što je dobio šest godina zatvora, dok je Hernadi kriv za kazneno djelo davanja mita, i u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora.

Ovaj inkriminirani dvojac dogovorio se, kako je u postupku utvrđeno, da će za mito od 10 milijuna eura MOL-u biti prepuštena upravljačka prava u INI u kojoj Republika Hrvatska ima značajan vlasnički udio. Unatoč tome, Sanader je Hernadiju za 10 milijuna eura jamčio preuzimanje upravljanja domaćom naftnom kompanijom. Dio njihovog dogovora bilo je i izdvajanje plinskog biznisa iz INE koji će preuzeti u cijelosti RH. S obzirom da je u to vrijeme bio premijer, Sanader je iskoristio svoj položaj i autoritet kako bi Vlada zaključila takve nepovoljne ugovore kojim su prihvaćeni zahtjevi mađarske kompanije postavljeni tijekom pregovora. Da bi lakše privolio Ivu Sanadera na prihvaćanje svih njegovih zahtjeva, Hernadi je osigurao isplatu 10 milijuna eura kao protuuslugu hrvatskom premijeru, a isplata je dogovorena kroz zaključenje fiktivnih ugovora o savjetodavnim i drugim uslugama jednom trgovačkom društvu ( Dioki, Roberta Ježića ) kojem je 2009. uplaćeno 5 milijuna eura koje je trebalo predati Sanaderu nakon nekog vremena. Drugi dio uplate nije obavljen jer je u međuvremenu razotkrivena afera.

Tvrtka posrednik, preko čijeg je računa išla isplata pet milijuna kuna mita ( Dioki, Roberta Ježića ), trebala je taj iznos, kako joj je naloženo, uplatiti u državni proračun.

Vrhovni sud je kaznu izrečenu obojici optuženika ocijenio odmjerenom, s obzirom na olakotne i otegotne okolnosti koje su utvrđene. Sanaderu je olakotna okolnost bila životna dob ( 68 godina ) i narušeno zdravlje, a otegotna to što je koruptivno kazneno djelo počinio kao predsjendik Vlade RH. S obzirom na funkciju koju je obnašao trebao je biti primjer svim ostalim članovima Vlade i svim hrvatskim građanima, jamac zaštite njihovih i državnih interesa. Umjesto toga, on je svojim kaznenim djelom koje je bilo motivirano isključivo osobnim bogaćenjem, nanio ozbiljan udarac i ugledu Hrvatske u svijetu, predstavljajući je kao visokokorumpiranu državu.

Kao olakotna okolnost mu nije uzeto sudjelovanje u Domovinskom ratu i vojni čin koji je time stekao, jer se od takvih osoba ne očekuje poduzimanje kaznenih djela koja mogu ugroziti suverenost i nacionalne interese države u čijem je stvaranju sudjelovao, i time urušavanje njezinih temeljnih vrijednosti, a koruptivna kaznena djela to svakako imaju za posljedicu.

U slučaju Zsolta Hernadija kao olakotna okolnost je uzeta njegova dosadašnja neosuđivanost, a otegotna je činjenica da je mito ponudio i dao šefu Vlade RH.

VS vjeruje da će kazne obojici optuženika ispuniti svrhu kažnjavanja i na njih utjecati da svoje buduće ponašanje usmjere u društveno prihvatljivom smjeru, a utjecat će i na druge da takva kaznena djela ne čine, poučeni njihovom pogibeljnošću dokazanom na primjeru Sanadera i Hernadija.