fbpx

Šef prehrambenog diva: Svi će podizati cijene hrane, neka se kupci naviknu

Potrošaći će se morati naviknuti na više cijene hrane, rekao je generalni direktor Kraft Heinza Miguel Patricio za britanske medije, istaknuvši da proizvođači trenutno teško drže korak s potražnjom.

Međunarodni prehrambeni div podiže cijene u nekoliko zemalja. Za razliku od prethodnih godina, rekao je Patricio, sada rastu cijene svih proizvoda.

Prema UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu FAO, cijene hrane porasle su u rujnu na najvišu razinu u 10 godina, potaknute poskupljenjem žitarica i biljnih ulja.

Kraft Heinz podigao je cijene više od polovine svojih proizvoda na matičnom američkom tržištu, a Patricio u razgovoru za BBC priznaje da ih podižu i na drugim tržištima.

“Podižemo cijene gdje je to potrebno, u cijelom svijetu”, rekao je.

Tijekom pandemije u mnogim je zemljama smanjena proizvodnja sirovina, od poljoprivrednih kultura do biljnih ulja, zbog mjera suzbijanja zaraze, što je rezultiralo i smanjenim isporukama.

Gospodarstvo se sada postupno otvara, ali opskrba ne uspijeva držati korak s potražnjom, pa cijene rastu. Proizvođače također pritišću više plaće i cijene energije, napominje BBC.

“Svi će proizvođači hrane biti pogođeni i svi će podizati cijene”

To nije sve, ističe čelnik američkog prehrambenog diva. “U Velikoj Britaniji problem je i nedostatak vozača kamiona, u SAD-u su značajno porasli troškovi logistike, a pojedine dijelove gospodarstva muči i nedostatak radne snage.”

“Potrošači se moraju naviknuti na više cijene hrane budući da svjetska populacija raste, a broj zemalja u kojima se hrana proizvodi ne”, objašnjava.

Dugoročno gledano, “tehnologija će pomoći da poljoprivrednici budu učinkovitiji”, rekao je.

“Povećanje troškova ne bi trebalo u cijelosti prenijeti na potrošače, dio će kompanije morati preuzeti na svoja leđa”, dodaje.

“Mislim da je na nama, na industriji i na drugim kompanijama, da pokušamo minimizirati ta povećanja cijena”, istaknuo je čelnik Kraft Heinza.

Analitičarka tvrtke ED&F Man Kona Haque precizira da cijene rastu zbog slabog uroda u velikom izvozniku poljoprivrednih proizvoda Brazilu, suše u Rusiji, smanjene zasijane površine u SAD-u i gomilanja zaliha u Kini, u kombinaciji sa skupljim gnojivima, energijom i troškovima transporta.

“Svi će proizvođači hrane biti pogođeni i svi će podizati cijene, a budući da će to biti toliko rašireno i svi će to raditi, vjerojatno neće izgubiti kupce”, prognozira Haque.