fbpx

UDAR NA MEDIJE Poduzetniku Jollyu je teško pala sudska presuda pa je tužio medije – traži 6 milijuna kuna odštete jer su je objavili!

Hrvatsko novinarsko društvo danas je održalo press konferenciju zbog novog, skandaloznog udara na medije. Poduzetnik Josip Stojanović Jolly od portala Telegram traži nezapamćenih 2,3 milijuna kuna, i to samo zato što su prenijeli nepravomoćnu presudu koju je Trgovački sud u Zagrebu donio protiv njega.

Stojanović se nije zaustavio na Telegramu nego je tužio i tri lokalna portala koja su prenijela naš tekst te od svakog traži dodatnih 1,3 milijuna kuna. “Ovo je ogroman, sramotan, skandalozan i dugo nezabilježen financijski napad na hrvatske medije. Ovo je čisti teror”, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na početku press konferencije na kojoj su govorile i glavna urednica Telegrama Jelena Valentić te Ksenija Bilan, urednica i novinarka Šibenskog portala, koja se obratila i u ime svojih kolega s ostalih lokalnih medija od kojih Stojanović također potražuje novac.

‘Želi opaliti šamar medijima’

“Stojanović želi pokazati tko je šerif i što će se dogoditi ako lokalni mediji prenesu članak o njemu. I uz to želi opaliti šamar medijima na nacionalnoj razini”, dodao je Zovko naglasivši kako su s ovim slučajem upoznali i Europsku federaciju novinara, čija se godišnja skupština ovaj tjedan održava baš u Zagrebu. Jedna od glavnih tema te skupštine bit će upravo SLAPP tužbe protiv medija koje su i u Hrvatskoj ogroman problem.

Hrvoje Zovko pozvao je hrvatske institucije, a pogotovo resorno Ministarstvo kulture da se oglasi oko slučaja Jolly. Istaknuo je kako HND apsolutno stoji uz kolege i neće šutjeti oko ove priče, a Stojanovića je nekoliko puta pozvao da odustane od svog “sumanutog i skandaloznog zahtjeva”.

Sa ministrom Marićem je u vrlo prisnim odnosima

‘Kako je došao do iznosa koji traži?’

Glavna urednica Telegrama Jelena Valentić pojasnila je kako je članak zbog kojeg Stojanović potražuje milijunsku odštetu čisto prenošenje sudske odluke koja je javna. “Tekst je pritom pisala naša novinarka Ana Raić Knežević, jedna od najboljih i najiskusnijih sudskih izvjestiteljica u Hrvatskoj, koja je pritom sve navode temeljila na spomenutoj presudi”, naglasila je Valentić.

Stojanović, nastavila je Valentić, od Telegrama osobno traži 100.000 kuna, a za svoju tvrtku Jolly Autoline 200.000 kuna zbog povrede časti i ugleda te još dva milijuna kuna zbog “izgubljene dobiti”.

“To je sumanuta konstrukcija. Ne znam kako je u mjesec dana mogao izgubiti 2 milijuna kuna dobiti, odnosno kako je to uopće mogao izračunati i povezati s Telegramovom objavom presude protiv njega koja je ionako javna”, naglasila je Valentić.

HBOR-ov kredit i slučaj Mercedes

Valentić je u nastavku istaknula kako smatra da je, pogotovo zbog prijateljskih odnosa Stojanovića s hrvatskim ministrima, istraživanje njegovog poslovanja apsolutno od javnog interesa. Kao primjer je istaknula slučaj kada mu je HBOR odobrio povlašteni kredit u iznosu 117 milijuna kuna, a u nadzornom odboru sjedio je njegov prijatelj Zdravko Marić.

“Ministar Marić, poznato je, pritom se nije izuzeo nego je uredno glasao za dodjelu državnog kredita svom prijatelju kojemu je, znamo prema čuvenoj fotografiji, na jednoj utakmici sjedio na ramenima”, kazala je Valentić.

Nadalje, tu je i slučaj Mercedesa Gabrijele Žalac, nastavila je. “Gabrijela Žalac je smijenjena nakon što su u njezinoj garaži pronašli Mercedes u vlasništvu tvrtke gospodina Stojanovića. Javnost se s pravom pitala zašto je Jolly gospođi Žalac dao Mercedes. Zanimljivo, njegova se tvrtka baš u to vrijeme prijavila na natječaj za nabavu splitskih autobusa koji je financiran iz EU fondova, i to preko ministarstva Gabrijele Žalac”, komentirala je Valentić.

‘Cilj je da lokalnih medija više nema’

“Kad je riječ o lokalnim medijima, osim zastrašivanja i terora, mislim da je Stojanovićev cilj da stavimo ključ u bravu i da nas više nema”, rekla je Ksenija Bilan, glavna urednica Šibenskog portala. Naglasila je kako je Stojanović nekadašnji oglašivač na lokalnim medijima i da je prekinuo suradnju čim su napisali nešto “što mu nije bilo po volji”.

Bilan je istaknula kako su Telegramov tekst prenijeli jer je Stojanović “žitelj njihove županije” i procijenili su da je to od interesa za njihove čitatelje. Poručila je kako je nepravomoćna presuda, temelj teksta, nije prva ni zadnja koja će biti objavljena. Ponovila je kako ovaj zahtjev vidi kao “želju da se ugase šibenski portali”.

‘Ugroženo je preživljavanje medija’

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever istaknula je kako se ovdje radi o pritisku lokalnog poduzetnika na lokalne medije i nastavka sustavnog udara na Telegram. Poručila je kako treba na nacionalnoj razini tražiti izmjene kaznenog zakona da se smanji pritisak na medije istaknuvši i kako je formirana radna skupina medijskih stručnjaka i vladajućih.

“Ugroženo je preživljavanje novinarstva i medija zbog sustavnog tužakanja i SLAPP tužbi”, rekla je Sever pozvavši medije na udruživanje kako bi se na razini države, ali i Europske unije stalo na kraj ovakvim tužbama, jer je “opstanak medija upitan”.

Zovko je naglasio kako je prema procjeni HND-a trenutno u Hrvatskoj oko 1.000 tužbi i da iznosi odštetnih zahtjeva prelaze 15 milijuna eura. Još jednom je pozvao ministricu kulture i medija Nine Obuljen Koržinek da se oglasi, jer je Stojanović povezan s više članova Vlade.

‘Gospodinu Stojanoviću sramite se’

Pojašnjavajući kako izgledaju sporovi koji se vode protiv medija, Valentić je u nastavku prepričala svoja recentna iskustva sa sudova. “Stalno ulazite u sudske procese koji su često posve besmisleni”, rekla je Valentić naglasivši kako su takve situacije iscrpljujuće i često iznimno nelagodne.

“Na primjer, prije nekoliko mjeseci davala sam iskaz u jednom od sudskih postupaka koje je protiv nas pokrenuo bivši ministar Milan Kujundžić, smijenjen upravo zbog Telegramovih otkrića”, kazala je.

“Gospodin Kujundžić u sudnici me agresivno napao; vikao je na mene da sam mu uništila život, vrijeđao da sam kriminalka, prijetio da će me strpati u zatvor. Njegov agresivan ispad trajao je 10-ak minuta, tijekom kojih mi je često ulazio u prostor, no sutkinja ga je puštala i nije me zaštitila”, prepričala je i konstatirala kako su sudske presude u Hrvatskoj uvijek neizvjesne, osobito ako neki sudac tuži medije, što je u nas česta praksa. “Europski sud za ljudska prava u nekoliko je navrata kaznio RH zato što suci jedni drugima često dodjeljuju neprimjerene odštete, no ništa se nije promijenilo ni nakon tih kazni”, dodala je.

Zovko je istaknuo kako je Hrvatska na međunarodnoj razini prepoznata kao problematična zemlja zbog tužbi protiv novinara. Naglasio je kako će HND nastaviti s kampanjom kojom osvješćuju problem SLAPP tužbi protiv novinara. Za kraj je poručio kako Stojanović zapravo od medija traži iznos s kojim bi pokrio nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda u Zagrebu. Opet ga je pozvao da odustane od zahtjeva i uputio mu direktnu poruku. “Jadno, bijedno, skandalozno. Gospodinu Stojanoviću, sramite se.”