fbpx

Ante Rubeša objasnio razloge zbog kojih je odlučio prihvatiti funkciju člana Nadzornog odbora KK Zadar

Vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša uputio je pripćenje za javnost nakon sastanka koji se u utorak navečer održao u Maloj vijećnici grada Zadra gdje se raspravljalo o rebalansu proračuna i financijskoj pomoći KK Zadru. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


Poštovani, obraćam Vam se povodom sinoćnjeg sastanka koji se održao u maloj vijećnici na kojem su prisustvovali Gradonačelnik sa zamjenikom, pročelnik za financije te predstavnici političkih stranaka koje čine sastav Gradskog vijeća, osim Sdp-a, čiji je predstavnik odbio poziv. Slikovito rečeno bili su Dado, Branko, Ante i Ivan s jedne strane, te Adela, Enio, Damir i ja s druge. Danijelu se nije dalo doći!

Tema sastanka je bila rebalans proračuna a i između ostalog goruće pitanje, KK Zadar. Branko je otvorio sastanak ponavljajući svoje izlaganje o tome što je to rebalans i zašto je on bitan za tete u vrtiću, advent i EU projekte. Prekinuo sam ga i rekao kako je nama sve jasno vezano za rebalans te mu postavio pitanje zašto nismo prije glasovanja o rebalansu, sjeli za stol i razgovarali zbog situacije u kojoj se nalazimo.

Možda ljudima to nije jasno pa ću kratko objasniti. Gradsko vijeće je najviše tijelo i odlučuje o višemilijunskim projektima koji se financiraju iz proračuna, dok gradonačelnik odlučuje o projektima do milijuna i kontrolira zapošljavanja u gradskim tvrtkama. U sadašnjem sastavu imamo gradonačelnika iz jedne opcije, a u gradskom vijeću manjinsku većinu od tri bliske u odnosu na gradonačelnikovu opciju, a opet toliko različite u odnosima između sebe. U toj situaciji imamo dvije mogućnosti ili novi izbori i blokada ili razgovori. Razlog zašto biramo razgovor je uvijek isti, dobrobit i prosperitet svih građana našeg Grada.

Nakon  usuglašavanja oko obrazovnih i socijalnih programa, prešli smo na temu stanja u KK Zadru. Na sastanku dan prije nadzorni odbor je iskazao bojazan za likvidnošću kluba te je situacija u tom slučaju potpuno jasna. Pomoć ili stečaj. Ono što smo tražili je prije svega odgovornost i transparentnost. Kako bi osigurali transparentnost preuzeli smo odgovornost člana nadzornog odbora, koji će uistinu nadzirati rad te o svim mogućim malverzacijama pravovremeno izvijestiti javnost. Nažalost to nije bila praksa do sad. Vjerujem da naši mandati nisu mandatorni već jednogodišnji, bar moj te se nadam da ćemo u prelaznom razdoblju uspjeti stabilizirati poslovanje kluba. Intencija mog sudjelovanja u nadzornom odboru je prije svega racionalizacija troškova s tendencijom smanjivanja udjela gradskih sredstava te briga o mlađim kategorijama. Ono što mogu naglasiti je prije svega omogućavanje mlađim kategorijama sve moguće uvijete za stabilan razvoj i usmjeravanju ka prvoj ekipi.

Ono što me posebno veseli je činjenica da smo u rebalansu uspjeli ispregovarati nabavu četiri najmodernije inzulinske pumpe za potrebe djece oboljele od dijabetesa. Pumpa u kombinaciji s pripadajućim senzorima regulira isporuku inzulina u koliko je predviđena mogućnost hipoglikemije (stopira isporuku inzulina) koja je izrazito opasna po život, posebno kod djece.

Osim o nadzornom odboru KK Zadra dotakli smo se i ostalih nadzornih odbora i upravnih vijeća, kako javnih ustanova tako i trgovačkih društava. Predložio sam gradonačelniku da bi trebalo prvo ukinuti naknade članovima nadzornih odbora, raspustiti postojeća te javnim natječajem pronaći kandidate za nove depolitizirane nadzorne odbore i upravna vijeća. Također upoznali smo gradonačelnika s činjenicom da mi imamo mogućnost intervenirati do 15 % ukupnog proračuna što bi iznosilo oko 100 mil. kn. Najpoštenije bi bilo da svaki od tri kluba manjinske većine iznese prijedloge projekata i programa koje žele da budu implementirani u proračun. Jedino na takav način ostvarit ćemo stabilnost i kvalitetan razvoj Grada Zadra, te pomoći svima koji pomoć zaslužuju bez obzira na stranačku pripadnost. Sve ostalo je sitno politikantstvo  i uskogrudni interesi pojedinaca i njihovih stranaka.