fbpx

Grad Vinkovci dao novac mužu Gabrijele Žalac, kao pomoć za njegovu automehaničarsku radnju!

”Potporu sam dobila kao i svi ostali poduzetnici. Od 19. srpnja 2020. više nisam u sukobu interesa i planiram i dalje koristiti sve potpore koje mogu. Ako smatrate da nešto nije u redu, prijavite nadležnim institucijama. Nemam nikakvih problema da sve istražite i propitate”, rekla je krajem travnja ove godine bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac, nakon što su mediji otkrili kako je 9. travnja ove godine dobila 5.000 kuna potpore iz Programa pozicija poduzetništva na području Grada Vinkovaca, piše Telegram

Tu odluku potpisao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić (HDZ), a bivša ministrica za svoju firmu Mega EU projekti (osnovana 24. veljače ove godine) dobila je i odgovarajući poslovni prostor u vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru, izgrađenom novcem EU.

Potpora za Autoservis Žaki

No i suprug nedavno uhićene bivše ministrice, Mario Žalac, koji u Vinkovcima ima obrt za automehaničarske usluge i trgovinu Autoservis Žaki dobio je potporu Grada Vinkovaca iz programa poticanja poduzetništva za 2021. – 2023., mjera 1, ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale. Odluku o tome 6. srpnja ove godine potpisao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, a Mariju Žalcu, odnosno njegovom obrtu, dodijeljeno je bespovratnih 23.954,15 kuna.

U imovinskoj kartici bivše ministrice Žalac mogao se naći podatak o vrlo skromnim primanjima njenog supruga. Mjesečno je u autoservisu Žaki zarađivao 3.065 kuna, značajno manje od njenih ministarskih 18.145 kuna. Kako su mediji objavili u vrijeme kada je Žalac 19. listopada 2016. postala ministrica u prvoj Vladi Andreja Plenkovića, njen suprug u Vinkovcima slovio je kao vrsni automehaničar. Zato je valjda i dobio bespovratne novce Grada Vinkovaca.

Zanimljivo nedavno otkriće

Bivša ministrica Žalac, dakle, ostala je dosljedna svojoj izjavi iz travnja ove godine kada je rekla kako više nije u sukobu interesa te da i dalje planira koristiti sve moguće potpore, a sada je, vidjeli smo, to učinio i njen suprug.

No, kao što je Telegram otkrio u subotu, bivša ministrica otišla je i korak dalje pa je 17. ožujka ove godine, samo tri tjedna nakon što je osnovala tvrtka Mega EU projekti, s osječkom tvrtkom Osijek Koteks potpisala jednogodišnji ugovor na mjesečni iznos od 10.000 kuna za usluge savjetovanja u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem (što je glavni posao njene tvrtke).

Taj je ugovor zanimljiv zbog činjenice da je ministarstvo koje je vodila Žalac, posredno, putem Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, Osijek Koteksu 2019. godine isplatilo iznos od 1,72 milijuna kuna. U to vrijeme, Gabrijela Žalac, po funkciji, bila je na čelu Upravnog odbora Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara.