fbpx

MAMIĆ GA OPTUŽIO ZA KRIMINAL Uhićen sudac Vekić i njegova prijateljica

Osječki sudac Zvonko Vekić, osumnjičen za primanje mita od bjegunca Zdravka Mamića, jutros je uhićen u novoj akciji policije i USKOK-a.

Uhićena je i Nataša Sekulić, sučeva prijateljica, koju je Mamić također spominjao u svojim optužbama na račun suca Vekića i drugih osječkih sudaca, neslužbeno je potvrđeno Indexu.

Tijekom jutra su obavljani pretresi koji su završeni oko 10 sati.

Htjeli oprati novac od Mamićevog mita?

I Vekić i njegova prijateljica uhićeni su, kako doznaje Index, zbog sumnje na pranje novca te se terete za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Riječ je o nastavku slučaja povezanog s optužbama Zdravka Mamića, od kojeg je Vekić navodno primio 370.000 eura mita za sebe osobno te za suce Darka Krušlina i Antu Kvesića.

Kako doznajemo, sumnja se na to da su Vekić i njegova prijateljica htjeli novac mita oprati kroz kupnje nekretnina, automobila te kroz stavljanje novca na štednju.

Što se nekretnina tiče, radi se navodno o barem jednom stanu u Osijeku.

Priopćenja policije i USKOK-a

Policija se oglasila priopćenjem.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek), u koordinaciji s USKOK-om i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, nastavili su kriminalističko istraživanje koje se vodilo radi kaznenih djela protiv službene dužnosti (Prijavljeni za više kaznih djela protiv službene dužnosti), i to nad dvije osobe zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva – pranja novca.

Tijekom jutra na osječkom području policija je uhitila dvije osobe, od kojih je jedna pravosudni dužnosnik te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u”, priopćila je policija o uhićenju Vekića i njegove prijateljice, ne navodeći imena.

Oglasio se i USKOK.

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Navedene radnje se provode u Osijeku i odnose se na dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile kazneno djelo pranja novca u vezi s kaznenim djelima protiv službene dužnosti koja su od ranije predmet istrage ovog Ureda. U ovom trenutku može se potvrditi da jedna od osoba protiv koje se provode hitne dokazne radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti te je u odnosu na tu osobu zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, stoji u priopćenju USKOK-a.

Vekić je u pritvoru bio od 10. lipnja do 7. srpnja, a pušten je nakon što je USKOK po završetku ispitivanja posljednjeg svjedoka predložio sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda ukidanje pritvora, u kojem je osječki sudac bio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.